Kriminal

Istražuje se izvoz žita u Tursku iz Bosne i Hercegovine

pšenica
Ivica Galović
10.05.2010.
u 11:31

Dok se u BiH smanjuju zasadi pšenice i kukuruza, izvoz ovih žitarica drastično raste

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokrenula je opsežnu istragu zbog nelegalnog izvoza pšenice i kukuruza u Tursku, pišu "Nezavisne novine". U UIO nisu ni potvrdili ni demantirali ove navode ističući da još rade provjere koje će pokazati kako je iz BiH izvezeno više od 13.500 tona pšenice i više od 10.000 tona kukuruza, vrijednosti blizu 7,5 milijuna KM.

Izvor "Nezavisnih" iz UIO pojasnio je da je u BiH uvezena jeftinija pšenica iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, pa da su pojedini izvoznici fiktivno prikupljali otkupne blokove od seljaka u BiH na kojima se pšenica prikazuje kao domaći proizvod.

"Na osnovu tih otkupnih blokova može da se dobije obrazac EUR 1 kao dokaz o porijeklu robe iz BiH i, zbog ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, roba koja ima domaće porijeklo može biti izvezena u Tursku bez plaćanja uvoznih dažbina", pojasnio je ovaj izvor ne precizirajući o kojim tvrtkama se radi, jer provjere još traju.

Ovaj izvor naglašava da je malo nelogično da, kada se u BiH smanjuju zasadi pšenice i kukuruza, izvoz ovih žitarica drastično raste.

Bojan Kecman, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da je ovom ministarstvu odmah bilo sumnjivo da je od domaćih poljoprivrednih proizvođača otkupljeno preko 40.000 tona pšenice.

"Nakon obrade podataka i uspoređivanjem sa registrom gazdinstava došlo se do količine od 21.314 tona pšenice koja je proizvedena, a za ostalih dvadesetak tona slijede provjere, jer dokumentacija nije potpuna", rekao Kecman.

Prethodnih godina, kada BiH sa Turskom nije imala Sporazuma o neplaćanju poreskih dažbina, iz BiH nije izvezen nijedan kilogram pšenice, da bi poslije potpisivanja tog sporazuma u 2009. godini od 17.700 tona u Tursku bilo izvezeno 13.400 tona, ukupne vrijednosti blizu četiri milijuna KM. Gotovo ista situacija je i sa kukuruzom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?