Politika i pravosuđe

Istraga u BiH mora se žurno prekinuti

Salihović
22.07.2013.
u 08:58

Opstrukcije istraga i procesuiranja određenih slučajev izravno utječu i na rad policijskih agencija uključenih u istražne radnje

Još nema odgovarajuće reakcije bh. pravosuđa na pronalazak rekordnih količina skrivenog oružja i streljiva u blizini Tešnja. To je samo još jedna potvrda Večernjakovih informacija da postoje političke opstrukcije istraga koje se mogu dovesti u vezu s bošnjačkim dužnosnicima. Samo u prvom valu su istražitelji pronašli i iskopali 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač RPG, kao i 589 barutnih punjenja za projektile. U svakoj zemlji to bi bio znak za uzbunu i izvanrednu situaciju. No, i ovdje ima pokušaja zataškavanja. Doznajemo kako ima još skladišta granata u okolini Tešnja i trenutačno istražitelji rade na tome, kao i na otkrivanju umiješanih u ratni zločin na tom prostoru i ulogu u petak uhićenog pa puštenog bošnjačkog dužnosnika Šemsudina Mehmedovića. Kredibilitet državnog pravosuđa još ranije je poljuljan, i to ponajviše zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima i Srbima. Brojni su slučajevi koji do danas nisu procesuirani pa tako Hrvati najviše zamjeraju državnom Tužiteljstvu što nije dovelo pred sud odgovorne za zločine u Bugojnu i nekoliko drugih općina iz središnje Bosne i sjeverne Hercegovine. S druge strane, Srbi već godinama zahtijevaju da se procesuiraju odgovorni za zločine na širem prostoru Bihaća, kao i slučajevi “Silos” i “Dobrovoljačka”. S druge strane unatoč dokazima Mehmedović se pušta na slobodu. Iz RS-a dolaze zahtjevi da se preispita rad Suda BiH za koji tvrde da je pod prevelikim utjecajem Bošnjaka. Nedavno je reviziju rada državnog suda zatražila i NS RS. Iz udruga koje okupljaju srpske stradalnike tvrde da su u proteklih 10 godina 84 pripadnika srpskog naroda osuđena na 14 stoljeća zatvorske kazne. Utjecaj politike na pravosuđe nikada nije opovrgnut, iako su i ovi i svi drugi navodi vrlo konkretni. Nikada nitko nije ni sankcioniran zbog propusta u radu pravosuđa. Zapanjujuće je što VSTV BiH, kao najpozvanija institucija kada je u pitanju kadroviranje u pravosuđu, nije reagiralo. To je samo jedan u nizu razloga zbog kojeg bi trebalo razmisliti i o promjeni uloge VSTV-a, ali i drastičnim promjenama u pravosudnom sustavu BiH. Opstrukcije istraga i procesuiranja određenih slučajeva izravno utječu i na rad policijskih agencija uključenih u istražne radnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?