crkveni spor

Istarski kler piše papi: Iza slučaja Dajla stoji iredenta

\'30.07.2011-Dajla -Kompleks koji je nakada pripadao crkvi  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL\'
\'Dusko Marusic/PIXSELL\'
04.08.2011.
u 05:00

Svećenici pišu: 
Kongregacija za redovnike čak je izdala falsificirani dokument...

I dok se u Zagrebu u srijedu poslije podne sastalo Stalno vijeće HBK (nešto poput biskupske "vlade" koju čine nadbiskupi Srakić, Bozanić, Barišić i Devčić), kako bi sagledalo razmjere slučaja Dajla, u Pazinu se u četvrtak sastaju svi istarski svećenici na čelu s biskupom Ivanom Milovanom. Svećenici će, kako doznajemo u razgovoru s nekoliko istarskih župnika, podržati svoga biskupa da ne odustaje od svoga stava i ne popusti pritiscima kako bi samostan i zemljište u Dajli pripali talijanskim benediktincima.

Svi smo uz biskupa

- Mi dišemo kao jedan. Već smo pisali papi prije Uskrsa, ali nismo dobili odgovor. Svi smo uz biskupa. Mislim da samo dvojica svećenika nisu tada potpisala pismo. Ne znam zašto nam Sveti Otac na njega nije odgovorio. Možda ga čak nije ni dobio - rekao nam je jedan istarski župnik.

U pismu koje spominje oni su papi Benediktu XVI. iznijeli cijelu kronologiju slučaja Dajla, ali i zakulisne igre koje su se vodile kako bi Istarska biskupija ostala bez svoga zemljišta.

"Sveti Oče, mi svećenici Biskupije porečke i pulske sinovskom odanošću obraćamo se Vama, kao vrhovnom svećeniku i zakonodavcu Katoličke crkve, da spasite našu biskupiju od daljnjeg sudskog progona te napose bankrota koji će je pogoditi potpiše li sporazum s Abbazia di Pragliom (Padova). Nakon što smo vidjeli odluku i sporazum koji je donijela kardinalska komisija, jednoglasno dižemo svoj glas prema Vama, Sveti Oče, da poništite tu neshvatljivu i štetnu odluku spomenute komisije", pisao je istarski kler papi, tvrdeći kako sporna kardinalska komisija nije nimalo uvažavala argumente i prijedloge njihove biskupije, dok je nekritički prihvaćala sve argumente i prijedloge Abbazia di Praglie.

Kongregacija izdala falsificirani dokument

"Napose nas boli što je kongregacija za redovnike, prema našem saznanju, čak izdala falsificirani dokument kako bi Abbazia di Praglia mogla lakše voditi protiv nas sudske sporove na civilnim sudovima u Hrvatskoj, i to unatoč tome što je baš na toj kongregaciji bilo zaključeno da se ostane samo na crkvenom forumu, a kardinalska komisija nije ništa učinila da se to ispravi. K tome, benediktinac p. Mauro i kard. Nicora jasno su priznali našem biskupu da pokretanje civilnog procesa protiv biskupije zapravo nije učinjeno kako ne bi došlo do dalje prodaje imovine u Dajli, već iz drugih razloga, a ti nam razlozi nisu spomenuti. Iz svega navedenog, poznavajući ideje i namjere jednog dijela talijanske politike (iredente) koja i dalje ima pretenzije prema Istri i Dalmaciji, ne možemo se oteti dojmu da se ne radi upravo o toj politici jer je odvjetnik Abbazia di Praglie baš počasni konzul Italije u Hrvatskoj", pisali su istarski svećenici papi, od kojega očekuju pomoć i ispravljanje nepravde.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije