Šokantni iskazi

Iskazi pripadnika Puma: Pucao sam mu u glavu da mu skratim muke!

oluja
27.06.2010.
u 08:40

Šokantni detalji optužnice protiv pripadnika 7. gardijske brigade koja ih tereti da su po zapovijedi generala Ivana Korade ubili šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rujnu 1995. u Mliništima u BiH

Ivan Tot, zapovjednik Topničke bitnice 3. bojne 7. gardijske brigade poginuo je u izviđanju, a njegov je vozač Josip Bračun zarobljen. Taj je događaj sve jako pogodio, a tijekom dana na položaje koje je držala Topnička bitnica stigao je kamion sa zarobljenim pripadnicima vojske Republike Srpske. Zapovjednik Novačić kazao je da je zarobljenike dao Ivan Korade u zamjenu za pokojnog zapovjednika Tota. Rekao je i da ih se smije tući, ali ne i masakrirati ili klati. Nastala je velika gužva u kojoj su moji suborci ispred sebe tjerali dvojicu zarobljenih pripadnika vojske RS-a. U jednom trenutku iza mojih leđa netko je zarobljeniku ispalio metak u prepone. Zarobljenik je ranjen klonuo na koljena, objema se rukama držeći za prepone koje su obilato krvarile. Tada sam od suborca uzeo pušku, pogledao tog zarobljenika u lice i, kako bih mu skratio muke, pucao sam mu u glavu, od čega je na mjestu preminuo. Zatim sam čuo pucnjeve i vidio da drugi zarobljenik prostrijeljenih nogu puže po livadi. Zapovjednik Novačić naredio je da se to prekine i da se završi s tim, a tada smo ja i nekolicina drugih pucali u tog zarobljenika te smo ga usmrtili.

Zločin protiv zarobljenika

Navodi se to, među ostalim, u iskazu koji je pred policijom u nazočnosti odvjetnika 19. listopada 2009. dao Nenad Jurinec (45), bivši pripadnik 7. gardijske brigade, koji je zajedno s Emilom Črnčecom (49), Tihomirom Šavorićem (42), Antunom Novačićem (51), Robertom Precehtjelom (35), Goranom Gaćom (36) i Robertom Berakom (35) optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Taj je iskaz dio optužnice kojom se nekadašnje Pume terete da su po zapovijedi svoga tadašnjeg zapovjednika generala Ivana Korade ubili šest pripadnika vojske RS-a u rujnu 1995. u Mliništima u BiH.

Iako su se svi optuženi pripadnici Puma u istražnom postupku branili šutnjom, pa čak i Jurinec, koji je govorio na policiji, saslušani svjedoci opisivali su što se ta dva dana događalo. Jedan od svjedoka tako je svjedočio kako je prvo ubijen potporučnik RS-a, u kojeg je trebao pucati jedan pripadnik Puma, no pištolj mu se zaglavio.

– Zatim je Korade naredio svom osobnom vozaču da puca u tog potporučnika, što je ovaj odbio. Tada je Korade istu stvar zapovjedio Šavoriću, a Šavorić je u potporučnika, udaljenog nekoliko metara, ispalio više hitaca - iskazivao je svjedok.

Napredovanje poslušnih

Neki su svjedoci iskazivali i da Šavorić i ostali nisu mogli odbiti naredbu da ubiju jer im je tako naredio Korade, koji je bio zapovjednik brigade. Uz to, iskazivali su svjedoci, Korade je nekima od njih omogućio napredovanje pa bi ionako učinili sve što im zapovjedi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?