DOZNAKE

Iseljeništvo godišnje šalje skoro dvije milijarde dolara

banka
15.02.2012.
u 10:33

Bh. dijaspore „pokivaju“ skoro polovinu ukupnog trgovinskog deficita Bosne i Hercegovin

Unatoč gospodarskoj krizi koja je uzdrmala cijeli svijet, doznake bh. dijaspore tijekom prošle godine su premašile iznos od 3,4 milijarde KM, što je ujedno i rekordan iznos doznaka zabilježem nakon rata. Tako, doznake bh. dijaspore „pokivaju“ skoro polovinu ukupnog trgovinskog deficita Bosne i Hercegovine.

Kontinuiran rast

Doznaka bh. dijaspore kontinuirano rastu već deset godine zaredom, uz blagi pad u 2009. godini koji je bio izazvan globalnom ekonomskom krizom.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Međunarodna organizacija za migracije u svojoj nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da bosanskohercegovačko iseljeništvo u zemlju šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje što čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH. No, mnogi navci stignu i raznim drugim kanalima i nisu evidentirani.

Ovo Bosnu i Hercegovinu svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Ispred BiH su: Tonga, Haiti, Moldavija i Lesoto.
Radi poređenja, vrijedi navesti da je novčana pomoć dijaspore u Srbiji činila 13,8 posto bruto društvenog proizvoda ove zemlje, dok je hrvatska dijaspora u bruto društvenom proizvodu Hrvatske sudjelovala tek sa tri posto.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, izvan zemlje živi više od 1.350.000 osoba koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja jednu trećinu njene ukupne populacije.

Trećina živi izvan BiH

U relativom odnosu, u poređenju s ukupnim brojem stanovnika, kojih po podacima Agencije za statistiku BiH ima 3,8 milijuna, bh. dijaspora se ubraja u red najbrojnijih dijaspora svijeta.

Primjerice, hrvatska dijaspora sudjeluje s oko 17 posto u ukupnoj populaciji Hrvatske što je dva puta manji postotak od sudjelovanja bh. dijaspore u ukupnom broju stanovnika Bosni i Hercegovini.

U publikaciji o iseljeništvu, koju je uradilo Ministarstvo za ljudska prava je obrađeno 17 zemalja u kojima boravi veći broj građana BiH i građana koji vode porijeklo iz BiH a to su: Australija, Austrija, Belgija i Luksemburg, Danska, Nizozemska, Hrvatska, Italija, Kanada, Norveška, Njemačka, SAD, Slovenija, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Irska.

Pozivajući se na podatke Svjetske banke, Međunarodna organizacija za migracije u svojoj nedavno objavljenoj publikaciji donosi podatak da postotak emigracije visoko obrazovanih osoba iz BiH iznosi visokih 28,6 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?