Sastanak

Inzko za jak RS, a Dodik za to da Sud i Tužiteljstvo BiH ipak ostanu

dodik inzko
Dejan Moconja
21.09.2011.
u 11:53

Sud i Tužiteljstvo BiH ne trebaju biti ukinuti, nego treba razgovarati kako bi oni bili uvedeni u ustavnu strukturu - kazao je Dodik

Odnosi između službene Banje Luke i Ureda visokog predstavnika u BiH od jučer su zatoplili. Uvrede, verbalna prepucavanja s jedne te nametanje zakona i prijetnja sankcijama s druge strane, nakon jučerašnjeg susreta predsjednika RS-a Milorada Dodika i šefa OHR-a Valentina Inzka u Banjoj Luci, za sada su stvar prošlosti. Nakon što mu je Dodik zamjerio kako je bilo “zloupotreba od visokog predstavnika koji su nametali“ određene nadležnosti, Valentin Inzko je usred Banje Luke izjavio da je uvijek sam spreman braniti jaku Republiku Srpsku kao entitet u BiH, koja treba također biti jaka i funkcionalna.

“Htio bih isključiti nesporazum, kada neki kažu da sam protiv jakog entiteta RS-a, to nije točno. Uvijek sam spreman braniti RS kao entitet. Mislim da mogu postojati jaki entiteti u jakoj i funkcionalnoj državi, a da se to ne isključuje. Jedan može pomagati drugom entitetu i tako se može ići brže, uz korištenje sinergije“, istaknuo je Inzko pred okupljenim novinarima.

On je ponovio kako država ima svoje nadležnosti, što će i ostati jer je to stav Vijeća za provedbu mira. Predsjednik RS-a Milorad Dodik mu je replicirao kako su neke nadležnosti oduzimane RS-u, i to od OHR-a. “Taj stav RS-a nije”, kazao je, “u funkciji rušenja BiH, ali treba se razgovarati o tome što je nametnuto, a ne dogovorom formirano na razini BiH, poput Suda i Tužiteljstva BiH, za koje ne smatram da trebaju biti ukinuti, već da se treba razgovarati kako bi oni bili uvedeni u ustavnu strukturu”, naglasio je Dodik. Izrazio je nadu da na predstojećem sastanku političkih čelnika u Distriktu Brčko treba odvojiti razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH od zakona o popisu i o sustavu državne pomoći te odluku o presudi “Sejdić-Finci“.

Dodik je zatražio transparentan, trajan sustav raspodjele prihoda po entitetima prikupljenih od PDV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?