BRUXELLES

Inzko optužuje dva HDZ-a za blokadu Federaciji BiH

inzko
VL FOTO
05.04.2011.
u 08:54

Iako Ustavni sud FBiH ne može odlučivati o izbornome procesu jer se radi o primjeni Izbornog zakona, Inzko inzistira na sudu što traži i koalicija SDP-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavo je jučer u Bruxellesu kako smatra da su dva HDZ-a, koji odbijaju imenovati izaslanike u Dom naroda Federacije BiH, prekršili ustav, a da je za ocjenjivanje legalnosti formiranja vlade u Federaciji BiH bez toga doma nadležan jedino Ustavni sud. Inzko je uvjeren da će Ustavni sud, koji jedini smatra za to mjerodavnim, ipak u najskorije vrijeme presuditi o (ne)zakonitosti oblikovanja Vlade Federacije BiH, koju ne podupiru stranke koje su među Hrvatima osvojile najviše glasova, te da će se u međuvremenu izaslanicima popuniti i Dom naroda, a potom sastati i Vijeće za provedbu mira (PIC).

Inzko dopušta mogućnost da dođe do osporavanja legalnosti izbora federalne vlade, ali da su se oni koji to osporavaju već ranije stavili izvan ustavnih okvira.

Još godinu

Iako je Vijeće EU-a najavilo skorašnje premještanje OHR-a iz BiH u Bruxelles ili Ženevu, Inzko smatra da je riječ o postupku koji će se međunarodno usuglašavati još godinu ili dvije. U međuvremenu će se OHR i EUSR razdvojiti, pa će se OHR baviti nadzorom provedbe Daytona, a EUSR, koji će u isto vrijeme postati šef Izaslanstva EU-a (DEU), što će narasti na 120 zaposlenika, provodit će “bruxellesku agendu”. Nije još odlučeno tko će tu dužnost popuniti, no doznaje se da su u najuži izbor ušli visoki njemački i britanski diplomat.

Potpora HNS-u

- Njegova će dužnost, između ostaloga, biti ići od općine do općine i jačati javni pritisak da se zemlja brže kreće k EU. Inzko je rekao i da bi mogao podržati povezivanje županija i općina s hrvatskom većinom, kroz stvaranje međužupanijskog i međuopćinskog vijeća, sve dok je to u okviru Ustava i zakona BiH.

Također je rekao da ne bi imao ništa protiv stvaranja TV kanala na hrvatskom jeziku, ako hrvatska strana dođe s obrazloženim prijedlogom za to. Inzko je oštro osudio izjave o raspadu BiH, koje se ponekad čuju iz RS-a, smatrajući da bi podjela te zemlja bila “postuhumna pobjeda Slobodana Miloševioća i Radovana Karadžića”.

- BiH treba dati šansu, rekao je Inzko dodajući da se tom zemljom kroz dugo povijesno razdoblje upravljalo izvan nje same i da je sada treba odlučivati o sebi.

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kitikat
09:58 05.04.2011.

sad ce dva HDZ-a sa Dodigom napraviti Herceg-Bosnu u RS,to treba podrzati

MO
mouna
12:35 05.04.2011.

Ma neće kitikat lažu te. Napravit će i u RS-u i u Federaciji Herceg-Bosnu.

KR
krtica
21:53 05.04.2011.

BiH nema sanse bez Hrvata! Podijeliti tu neman u tri dijela: RS, balije i Herceg-Bosna. Dajte vlast onima koje je narod izabrao u svojim redovima!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?