Kritičar platforme

Intervju: Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH

Marinko Čavara
09.06.2012.
u 10:44

Rizik je ući u vlast u lošoj ekonomskoj situaciji, no trebamo dobiti zakonitu vladu

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara sljedećih dana započinje razgovore oko promjene federalne vlasti s premijerom Nerminom Nikšićem. Optimist je za brzi dogovor.

Kakva su Vaša očekivanja oko realizacije inicijative za promjenu vlasti u BiH?

Vodstvo naše stranke jednoglasno je donijelo nekoliko zaključaka, prije svega da je na načelima poštivanja Ustava potrebno formirati većine pri čemu bi se poštovala izborna volja, kako naroda, tako i građana. U tome svjetlu gledamo i odnose između SDP-a i SDA kao preslagivanje na bošnjačkoj političkoj sceni. Pri tome smatramo da je potrebno rekonstruirati vlast na federalnoj razini budući da je uspostavljena protivno Ustavu i izbornoj volji i u kojoj nema legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda. 


Kako to provesti s obzirom na složenu proceduru?


To je dosta složena procedura, ali kada se ima na umu činjenica da je ta vlast uspostavljena protuustavno i protuzakonito, onda je promjenu vrlo jednostavno provesti. Po meni ta vlast u formalnome, ustavnom i zakonskome smislu ne postoji. Zato bi sada valjalo krenuti od početka od poštivanja Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. Posve je drukčiji slučaj sa smjenom legalnih i legitimnih političkih predstavnika. Ovdje je situacija posve jasna, trebalo bi samo izabrati legalnog predsjednika, dvojicu dopredsjednika i novu Vladu sukladno postojećim zakonskim rješenjima.

Očekujete li da bi OHR mogao priznati pogrešku i poništiti odluku o svojevrsnom priznavanju ovakve vlasti?


Ne slažem se s time da je OHR legalizirao vlast, nego da je samo suspendirao odluku Izbornog povjerenstva BiH o poništavanju procedure izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, kao i samo formiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Da bi bili precizni, OHR je samo omogućio rad ovih vlasti. Ta je odluka bila privremenog karaktera. I po meni stvari ne treba vraćati u tu ravan nego krenuti s izborom nove, legalne vlasti.

U javnosti se postavlja pitanje, zar nije logičnije da je HDZ zajedno sa SDA isključio SDP iz vlasti koji je dva puta izbacio HDZ iz vlasti, dva puta izabrao hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka?


Ono što je logično nije uvijek moguće. Bilo je logično da su dva HDZ-a kao legitimni predstavnici Hrvata u vlasti, ali nisu. Nije bilo uopće potrebe za onakvo formiranje vlasti i neprincipijelnosti u okviru platforme za koju sam i ja govorio da će se sama raspasti. 


Što će biti s rekonstrukcijom vlasti u središnjoj Bosni, gdje je situacija posebno osjetljiva?


HDZ je donio odluku da po istome načelu provedemo rekonstrukciju vlasti na svim razinama jer samo tako možemo dobiti kvalitetnije funkcioniranje vlasti. Ako postoji spremnost bošnjačkih političkih stranaka, onda nije isključena niti središnja Bosna. Zbog osjetljivosti prostora vlast u Središnjoj Bosni bi trebalo rekonstruirati na kraju. Po meni prvo trebamo testirati spremnost na primjenu načela oko rekonstrukcije na federalnoj razini koja je i formirana protuustavno.

Kako gledate na ulogu hrvatskih političkih predstavnika koji su bili u političkoj platformi?

Oni su poslužili kao paravan određenom broju aktivnosti koje su provedene. Sudjelovanje u platformi je pak njima trebalo samo za zadovoljavanje osobnih potreba i za kupovinu glasova. Žalosno je da veliki broj ljudi, svjedoka postoji na terenu o tome, a da se o tome ništa ne poduzima. Istodobno, ovi ljudi i stranke uopće ne sudjeluju u odlučivanju u radu Vlade. Oni su jednostavno iskorišteni i sada će biti bačeni kao potrošena roba. Ta je pozicija svima jasna i prepoznata je i kod hrvatskog naroda kao izdaja jer su pristali na delegitimiranje hrvatskog naroda. Njihova je politička budućnost krajnje izvjesna u propasti takvog koncepta.

Pod uvjetom da se dogodi rekonstrukcija, dva HDZ-a ipak ulaze u vlast u ekonomski vrlo lošoj godini zbog velikih dubioza. Predstoje i općinski izbori. Smatrate li rizikom ulazak u vlast?


Ustroj BiH, a posebno FBiH nema mehanizme koji omogućavaju ravnopravnu poziciju Hrvata i zato zagovaramo promjenu Ustava. Potpuno smo svjesni pozicije da ne možemo promijeniti Ustav, ali možemo ga promijeniti samo u razgovorima s predstavnicima drugih konstitutivnih naroda. S druge strane, prihvaćamo realnost na bošnjačkoj političkoj sceni gdje najveći broj glasova ima SDP i sada SBB BiH. Oni koji imaju tu većinu imaju pravo predstavljati bošnjački narod. Nama je cilj da u idućim izbornim ciklusima onemogućimo da Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima netko drugi bira predstavnike. Budući da su Hrvati malobrojniji u Federaciji, to se zloporabilo na štetu Hrvata. Zato je bitno promijeniti način izbora izaslanika za Dom naroda i članove Predsjedništva BiH. S rješenjem toga pitanja imali bismo legitimne političke predstavnike pojedinih naroda što bi stabiliziralo političku situaciju i omogućilo napredak prema europskim i euroatlantskim integracijama. 


Gospodine Čavara, niste odgovorili je li za vašu stranku rizik ulazak u vlast s obzirom na financijski i politički izazovnu godinu?!


Nisam izravno odgovorio, no dakako da je rizik jer ulazimo u vlast na pola mandata i krizi u kojoj se postojeća platformaška vlast nije stigla, mogla ili znala baviti strateškim problemima u FBiH. Znamo i da su puno vremena potrošili na čistke i razračunavanje međusobnih odnosa. Prema procjenama, Federaciji će nedostajati pola milijarde maraka u proračunu na kraju ove godine, što jasno upućuje na odgovor da nitko ne bi poželio ući u vlast. Međutim, ističemo da je to stvar načela i HDZ treba ući u vlast jer se radi o legitimnim političkim predstavnicima Hrvata koji moraju učiniti maksimalne napore kako bi se popravila ustavna pozicija hrvatskog s druga dva naroda u BiH. Na takav način želimo participirati u vlasti. 


Nakon predstojećih općinskih izbora u diplomatskim i političkim krugovima se najavljuje mogućnost promjena unutarnjeg uređenja Federacije. Kako ih Vi vidite?

Uvijek kada se započne priča o ustavnim promjenama, pokuša se nametnuti treći entitet kao tabu tema. Mi iz HDZ-a smo predložili takve promjene koje bi učinile BiH funkcionalnijom, ali i osigurati jednakopravnost konstitutivnih naroda, što sada nije slučaj. Po jednome od modela utvrdili smo da BiH treba preustrojiti u četiri administrativno-teritorijalne jedinice, što bi značilo ukidanje županija. To bi smanjilo administraciju i omogućilo da gospodarstvo može rasti, da imamo održivu javnu upravu i sustav koji može funkcionirati. Sadašnji sustav to nije. No, s druge strane spremni smo prihvatiti sva rješenja koja bi jamčila jednakost Hrvatima u odnosu na druga dva naroda, što otvara brojne mogućnosti za dogovor.

Predstojeći općinski izbori, moguće koalicije...?

Po odluci stranačkih tijela, odlučili smo da tamo gdje su Hrvati apsolutna većina treba ići samostalno, a gdje pak postoji opasnost da ne možemo dobiti pozicije koje nam pripadaju, onda treba ići u koaliciji sa strankama Hrvatskog narodnog sabora. Zato očekujemo još bolji rezultat nego na posljednjim izborima, a što potvrđuju i istraživanja neovisnih agencija koje govore o rastu popularnosti.

Ključne riječi

Komentara 4

CC
coca.cola
12:00 09.06.2012.

Marinko, ti si najbolji pregovarač,..

CI
cinbenik
12:56 09.06.2012.

Treba navesti samo da nije doslo da ovakve pozicije zahvaljujuci trijumfu HDZea,nago sukobu SDP SDA. i pritiskom medjunarodnih faktora na HDZe,koji sada pristaju uci u vlast bez ikakvih uvjeta,sto nije bio slucaj poslije izborne vlasti...........Takodje treba navesti,kako tvrdi cavar,da jos uvjek ova vlast je legalna do smjene ma koliko on pripisivao ove dogadjaje trijumfu njegove stranke,a situacija se ponavlja kao i sa "izdajicama" Hrvatskog naroda i sve se ponovo vrti oko SDPea,a protiv cega i jeste bio HDZe,a posebno protiv Komsica............Sta se to promijenilo u glavama HDZea pa sada pristaju na bezuvjetnu koaliciju u vladi nioje tesko zakljuciti..........Predhodno stanje je stetilo najvise HDZeu,a on citavom Hrvatskom narodu,a ovaj ulazak u vlast je samo radi osobnih interesa,a ne radi ispravne politike HDZea...................

Džoo
16:22 09.06.2012.

Ništa nama neće biti bolje dok je Čović na čelu HDZ-a.Borba za stolice a i borba da se izvuče i ukrade sve više novaca za lokalne izbore.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?