Ispunili obećanje

Internetski prosvjed: Ugasila se Wikipedia, Boing Boing, Pollitika

wikipedia ugasila englesku stranicu u znak protesta
Wikipedia
18.01.2012.
u 08:34

Korisnike koji pokušaju pristupiti Wikipediji dočekat će crni ekran i politička poruka: "Zamislite svijet bez slobodnog znanja."

Wikipedia je, kako je i najavljeno, ugasila svoju stranicu na engleskom jeziku u znak protesta protiv predloženih zakona za suzbijanje piratstva u SAD-u.

Korisnike koji pokušaju pristupiti stranici dočekat će crni ekran i politička poruka: "Zamislite svijet bez slobodnog znanja."

I stranice poput Reddita i Boing Boinga najavile su sudjelovanje u "zamračenju". Reddit će svoju stranicu u sljedećih nekoliko sati učiniti nedostupnom na 12 sati, a stranicama Boing Boinga već se sada, baš kao ni stranicama Wikipedije, ne može pristupiti.

Prosvjedu su se uz najavljene pridružili i brojni drugi pa je tako svoju naslovnicu ugasio i WordPress, a na to potiče i sve svoje korisnike. Prosvjedu se priključila i jedna hrvatska internetska stranica, odnosno zajednički blog Pollitika čije stranice se fizički nalaze u SAD-u te bi potpale pod predložene zakone. 

Podsjetimo, Wikipedia se protivi predloženom zakonu za suzbijanje piratstva na internetu i zakonu za zaštitu intelektualnog vlasništva o kojima Kongres raspravlja.

>>Wikipedija se gasi na dan u znak protesta protiv zakona o piratstvu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?