Bura u Hercegovini

Intenzivnije oborine u noći s nedjelje na ponedjeljak

stari most
Stojan Lasić
12.02.2012.
u 11:07

Jučerašnji dan podigao na noge mehanizaciju koja je radila na ponovnom probijanju putova koji su zameteni novim nanosima snijega

Ni danas neće doći do stabilizacije vremena pa nas očekuje novi porast snježnog pokrivača. Upozorenje stiže iz FHMZ-a na jaku buru koja će i danas poharati Hercegovinu!

Bura i nove oborine

Danas će biti oblačno sa snijegom. Na jugu Hercegovine susnježica i kiša, s tim da će u višim područjima biti i snijega. Navečer, u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuju se intenzivnije oborine, kao i od 5 do 15 cm novog snježnog pokrivača. U Bosni će biti slab sjeveroistočni vjetar, dok će u Hercegovini biti pojačana bura koja bi mogla stvarati velike nanose. Jutarnje temperature će se kretati od -15 do -8, na jugu do -3 Celzijeva stupnja, a dnevne će biti od -10 do -4, na jugu do 3 stupnja. Ponedjeljak će donijeti stabilizaciju vremena, bar u nekim dijelovima zemlje, ali će biti pretežno oblačno vrijeme.

Na jugu i sjeverozapadu se očekuju sunčana razdoblja, a u Bosni malo snijega. Jutarnje temperature od -12 do -8, na jugu do -1 Celzijev stupanj, a dnevne od -8 do -5, na jugu do 3 stupnja. Utorak će biti oblačan sa sunčanim razdobljima. Jutro će biti izrazito hladno s mrazem. Jutarnje temperature od -18 do -10, na jugu do -4 Celzijeva stupnja, dok će dnevne biti od -8 do -3, na jugu do 4 stupnja.

Zbog niskih temperatura zaledila se i rijeka Neretva, a atrakcija je i zaleđeno Jablaničko jezero. Putna operativa poduzeća DD Mostar (ispostava Livno)uspjela je s velikim naporima pročistiti najzatrpanije prometnice tako da su jučer do 15 sati osposobljeni svi magistralni putni pravci : Šuica - Tomislavgrad, Studena vrila - Posušje. Otvoren je put Livno - Šuica preko prijevoja Borova glava, a kada je u pitanju HBŽ jedini put koji je zatvoren je Glamoč - Mliništa. Ipak su u poslijepodnevnim satima snježne oborine i bura stvarali nanose te otežavale promet.

Regionalni pravci su zatvoreni: Drvar - Glamoč, Tomislavgrad - Prozor, Jablanica - Posušje, Ljubinje - Bileća i Nevesinje - Berkovići. Na dionici M-20 Gacko - Tjentište (prijevoj Čemerno) promet se odvija otežano i to jednom trakom, samo za hitne slučajeve i samo uz pratnju policije. Magistralni put M-18 Sarajevo - Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a promet se i dalje odvija jako otežano. Posebno se izdvajaju ceste na području Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Pri ovako niskim temperaturama djelovanje posipnog materijala je nemoguće, pa se apelira na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Federalni stožer CZ-a donio je novu naredbu kojom se zabranjuje kretanje svih teretnih vozila i autobusa na putnim pravcima koji povezuju putne veze između i unutar SŽ-a, HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a, osim vozila kojima se vrši prijevoz hrane, energenata, lijekova, medicinske opreme i sredstava i posebnih zahtjeva za uvoz-izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete.

Odsječena naselja

Teško je stanje na području HBŽ-a. Snijeg je području Kupresa stvorio nove probleme, a zbog velikih smetova i neprohodnih lokalnih putova još je odsječeno 35 naseljenih mjesta. U Tomislavgradu su helikopterom vršili dostavu paketa hrane i lijekova. Predsjednica CK Tomislavgrad Adela Škaro kazala je da je pomoć upućena preko CK FBiH, a u suradnji s CZ FBiH. Paketi će biti u skladištima CZ-a, a najpotrebitijima će ih podijeliti volonteri. HGSS se svojim priopćenjem zahvalio svima na pomoći, jer sa svojih 15-tak stalnih članova ne bi mogao funkcionirati efikasno da nije bilo stotine ljudi koji su se uključili u akcije kao suradnici, pomagači, volonteri. Kontaktirali su ih mnogi i na raspolaganje stavljali, svoja privatna auta, strojeve, novce, informacije i što je najvažnije sebe. Zahvalili su na podršci i kazali da i dalje svi mogu računati na HGSS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?