Čitluk

Intenzivni radovi na dijelu za Međugorje i Bijakoviće

Izgradnja
21.06.2013.
u 09:51

Izgradnja pročistača i visokotlačne crpne postaje Za te poslove Europska komisija je osigurala 1,000.000 eura nepovratnih sredstava iz IPA fonda za 2008. godinu

U tijeku su radovi na gradnji druge faze kanalizacijskog sustava općine Čitluk, koji se prvenstveno odnose na gradnju kanalizacije za mjesta Međugorje i Bijakoviće. Od načelnika Ive Jerkića doznali smo da se projekt, čija je vrijednost procijenjena na 4,000.000 KM, sastoji se od izgradnje pročistača otpadnih voda u Potpolju i visokotlačne crpne postaje u Međugorju koja će otpadne vode pod tlakom iz Međugorja potiskivati do pročistača u Potpolju.

Investitori projekta

Za te poslove EK je osigurala 1,000.000 eura nepovratnih sredstava iz IPA fonda za 2008. Budući da se građevinski radovi na gradnji pročistača i crpne postaje privode se kraju te da je preostalo još instaliranje potrebne opreme. Naime, djelatnici jedne specijalizirane tvrtka iz Karlovca instalirat će opremu uređaja tehnološke linije za pročišćavanje što će potrajati mjesec dana, a svi ostali poslovi na pročistači i crpnoj postaji trebali bi biti završeni do kraja ove godine. Kada pročistač bude završen, njegov će se rad nadzirati skupocjenim potpuno automatiziranim digitaliziranim uređajima. Baš kao i čitlučki, i budući međugorski pročistač će zbog suvremene tehnologije biti jedan je od najmodernijih u BiH. Drugi dio kanalizacijskog sustava za Međugorje i Bijakoviće, koji će financirati općina, predviđa izgradnju tlačnog voda od crpne postaje u Međugorju do pročistača u Potpolju, te gradnju glavnog kolektora na koji će se kasnije priključivati lokalna kanalizacijska mreža Međugorja i Bijakovića.

Izbor izvođača

Prema načelnikovim riječima, kreditna sredstva u iznosu od 1,200.000 KM za gradnju tlačnog voda i glavnog kolektora, općini je odobrila EIB na rok otplate od 25 godina i grace periodom od šest godina. EIB je odobrio još 692.000 nepovratnih sredstva. - Očekujem da ćemo do kraja lipnja pribaviti svu dokumentaciju nakon čega ćemo raspisati natječaj za odabir izvođača radova za gradnju tlačnog voda koji će ići trasom uz potok Lukoć i uz novu cestu od Međugorja do Potpolja. Uvjeren sam da ćemo svoj dio obveza završiti do sredine sljedeće godine, ističe načelnik Ivo Jerkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?