ANALIZA

Institucionalna jednakost Hrvata važna kao i teritorijalna jedinica

dayton
VL FOTO
30.11.2010.
u 08:59

U bivšoj Jugoslaviji Hrvati su imali ‘republiku’, ali im nije značila ništa jer su konci iz Beograda u jednome trenutku iskorišteni da se uzmu sve uzde, a slično se ponavlja i u BiH

Najveći broj Hrvata u Bosni i Hercegovini jednakopravnost ove nacije prema Bošnjacima i Srbima posljednjih godina mjeri isključivo u jednakoj teritorijalnoj organizaciji zemlje, a da se pri tome ne daje dovoljno značenja stvarnoj institucionalnoj jednakosti u institucijama države, entiteta i županija. Bosna i Hercegovina je u mnogo čemu Jugoslavija u malom. Tako i jučerašnji 29. studenoga, kada je prije 67 godina održano zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu, a koji je u komunističkoj zajednici bio poznat kao Dan republike, na upozoravajući način ukazuje na brojne sličnosti.

- Analogija nije bespredmetna u slučaju Jugoslavije i BiH. U Jugoslaviji se nije moglo komunističkom ideologijom riješiti političko pitanje suživota u državi s više ravnopravnih nacija. Država nije mogla biti federalna jer je federalizam bio stran vladavini jedne partije. Tužno je da oni koji se sada zalažu za ravnopravnost naroda traže modele u prošlosti u obliku titoizma, ističe ugledni sveučilišni profesor Ugo Vlaisavljević. Pritom je dodao da je u BiH moguće postići državnu, političku ravnopravnost tri nacije budući da su posljednji izbori oslikali stvarnost u BiH u kojoj ‘ne postoji vladajuća stranka’ te da je ravnopravnost moguće postići na temeljima istinskog pluralizma.

Po njemu jedini recept za opstanak Bosne i Hercegovine leži u istinskom federalizmu. Bivša Jugoslavija je upravo propala zbog toga što su se ‘konci vlasti’ koje je preuzimao Beograd pretvorili u uzde kojima je uzurpirana cijela država. Na taj način je postalo nevažno to što su Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, BiH imale teritorijalni okvir koji im pak nije nudio suverenost zbog suprotnog unitarističkog koncepta.

- BiH kao zemlja s tri nacije je nezamisliva a da nije federalno uređena zemlja. Opasnost od centralizacije je poput utvare koja pohodi takve višenacionalne zemlje i vodi u nestabilnosti nasuprot suživotu koji je realan, smatra profesor Vlaisavljević. Ističe da BiH jednom zauvijek treba tako urediti da će biti nevažno tko će doći na vlast a da se istodobno osiguraju osnovni postulati jednakopravnosti u složenoj zemlji. Upozorio je, međutim, da je u BiH još uvijek snažno prisutan pristup da se pod krinkom građanske demokracije prikrije stari komunistički model u kojemu su se pokušali ukloniti nacionalni identiteti. Pojedine političke stranke smatra čak agresivnijim.

- U usporedbi sa sadašnjim stanjem čini se da su oko pitanja nacionalne ravnopravnosti bili senzibilniji komunisti nego nazovi građanski demokrati, objasnio je profesor Vlaisavljević. Podvalom dijela međunarodne zajednice i lokalnih unitarista ocjenjuje ignoriranje činjenice da u BiH žive tri nacije, a ne nikakve etničke grupe. Radi se, tvrdi Vlaisavljević, o narodima koji imaju političku samosvijest, svoje institucije.

Komentara 1

BO
boskovic
22:52 01.12.2010.

Ovaj clanak zaista objektivan bravo novinaru sve bas tako,profesor Vlaisavljevic to vidi potpuno realno

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?