Javne nabave

Institucije BiH mogle uštedjeti oko milijun KM na nabavama

komp
arhivska fotografija
10.05.2010.
u 09:42

Ured za reviziju poslao je preporuke PSBiH i Vijeću ministara o budućim procesima javne nabave

Predstavnici institucija BiH mogli su uštedjeti najmanje milijun KM u nabavi računalne opreme tijekom 2008. da su se ponašali ekonomično i učinkovito u primjeni javnih nabava. Ovo su utvrdili revizori BiH u reviziji učinka za nabavku računalne opreme u institucijama BiH u 2008. Revizori su priopćili da bi, s trendom rasta proračuna za javne nabave od 13 posto godišnje, uštede od 2010. do 2014. mogle biti višemilijunske.

- Neprovođenjem preporuka iz izveštaja postoji mogućnost daljeg neekonomičnog trošenje novca građana BiH, upozorili su revizori. Revizijom učinka ispitana je nabava računala, pisača i kopir-aparata koji su nabavljani u 15 odabranih institucija BiH. Nabave su promatrane s gledišta cijene, kvalitete, procedura i količina. Proučavane su i prakse drugih zemalja.

Oko tri četvrtine nabava nema dobro izbalansiran odnos tehničkih performansa i cijene, nabavke su obavljene po relativno visokim cijenama i često uz slabije tehničke karakteristike. “Moguće su velike uštede novca. U ovisnosti od vrste, moguće su uštede od 10 posto kod desktopa i laptopa, pa do 50 do 72 posto kod A3 kopir-aparata i pisača”, izračunali su revizori.

Kako bi se smanjila mogućnost pretjeranog trošenja i korupcije, a povećala ekonomičnost i učinkovitost u javnim nabavama, Ured za reviziju poslao je preporuke PSBiH i Vijeću ministara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?