POKAZATELJI

Imena špijuna, ali i tajnih izvora OSA-e ne smiju znati ni zastupnici

telefon
Arhiva VL
13.07.2010.
u 07:59

Informacije koje ne može dobiti Parlament su podaci o špijunima, odnosno tajnim izvorima i operacijama

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH već godinama djeluje bez potpunog nadzora zakonodavne vlasti, a glavni krivac za to je Parlament BiH, koji do danas nije donio zakon o parlamentarnom nadzoru na području obrane, sigurnosti i obavještajno-sigurnosnih poslova.

Nema civilni nadzor

Tek ovih dana, pred kraj svoga četverogodišnjeg mandata, parlamentarci će se izjašnjavati o prijedlogu ovog zakona, čije je usvajanje i jedan od uvjeta koje su pred BiH postavili NATO savez i Europska unija. Ne treba ni napominjati da je po njihovim standardima nezasmislivo da obavještajna služba nema civilni, odnosno parlamentarni nadzor. Ako i kada bude usvojen ovaj zakon, državni Parlament će preko svojih povjerenstava, između ostalog, nadzirati trošenje novca, primjenu posebnih metoda OSA-e za tajno prikupljanje podataka, kršenje ljudskih prava, nezakonitosti pri prisluškivanju, kao i primjedbe i predstavke s tim u svezi. Ipak, ni narodni predstavnici u Parlamentu BiH neće imati neograničen uvid u dokumentaciju i rad OSA-e. Među informacijama koje neće biti dostupne Parlamentu su podaci o “špijunima”, odnosno tajnim izvorima OSA-e i tajnim operacijama. Jasno je predviđeno da Obavještajno-sigurnosna agencija ne može parlamentarnom povjerenstvu dati podatke o identitetu svojih suradnika, pripadnicima agencije s prikrivenim identitetom, sigurnosnim i obavještajnim izvorima, kao ni podatke o akcijama koje su u tijeku.

Ugrožavanje sigurnosti

Sukladno tomu, ni redovita godišnja izvješća koja je povjerenstvo za nadzor nad radom OSA-e dužno dostavljati Parlamentu BiH neće sadržavati “osjetljive” informacije. Čak ni posebna izvješća neće u sebi imati informacije čije bi otkrivanje moglo ugroziti sigurnost BiH. Za one koji budu ignorirali svoje obveze prilikom parlamentarnog nadzora nad radom OSA-e, predviđene su i novčane kazne. Kao i sve druge obavještajne agencije u svijetu, i OSA provodi određene tajne operacije za koje javnost dozna naknadno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?