AKCIJA MAXI

Ikara, Ikača i Ifan na popisu sumnjivih za prikrivanje krađa

policija
VL FOTO
11.03.2011.
u 09:24

Četvorica uhićena u Hercegovini i odvezena u Banju Luku, a peti je

Ivan Galić Ikara (41) i Tomislav Ljubić Gera (25) iz Privalja kod Širokog Brijega te Kristijan Zadro Kićo (32) iz Ledinca kod Gruda i Ivica Mandurić Ikača (41) iz Posušja uhićeni su u jučerašnjoj akciji protiv automafije pod kodnim nazivom “Maxi”. Jedino peti osumnjičeni, Ivan Bašić Ifan (52) iz Posušja nije bio kod kuće oko pet ujutro, kada su vršeni upadi, pa je za njim raspisana tjeralica. Mahom je riječ o starim poznanicima policije zbog prikrivanja i preporodaje ukradenih skupocjenih vozila, a njihovo uhićenje i pretrese ovoga puta je zatražilo Okružno tužiteljstvo Banja Luka. Nedostupni Bašić je ranije bio sumnjičen i za trgovinu narkoticima u Dalmaciji. Inače, u akciji istog kodnog naziva nedavno su na području RS-a uhićeni Mladen Sužnjević Čuki (35) iz Sombora, Željko Lazendić (26) i Dragoslav Tomić (39) iz Mrkonjić Grada, također osumnjičeni kao pripadnici automafije koja je, uglavnom na banjolučkom području, krala luksuzne automobile!

Uhićeni su nakon krađe škode octavije u Sarajevu. Sužnjević je s plijenom pobjegao u Banju Luku, dok su u Sarajevu uhićeni Lazendić i Tomić, koji je u odjeći uskočio u rijeku Miljacku. Sličnu ideju o bijegu imao je i Sužnjević, koji je pak pokušao skočiti u Vrbas, ali je u tome spriječen. Inače, postoji i Interpolova tjeralica za Sužnjevićem, koji je u srbijanskim zatvorima odležao devet godina (od 2000. do 2009.) zbog ubojstva. Nedugo po izlasku pobjegao je u BiH, a u međuvremenu je u odsutnosti osuđen na još 12 godina zatvora zbog brutalnog razbojstva. Kod njega je pronađeno više lažnih dokumenata s njegovom fotografijom. Tu je bilo lažnih osobnih iskaznica iz Srbije, ali i iz BiH, i to na ime Ante Aleksić. Imao je i ‘legalan’ passat na to ime, kao i dvojno državljanstvo s Hrvatskom.

- S ovom trojkom su lišeni slobode i Siniša Penić (33) iz Mrkonjića, inače bivši pripadnik MUP-a RS-a, kao i pomagači Dragan Čavić zvani Rambo, Goran Višnjević zvani Kum, Dragomir Lazendić, Dane Tanasić i Sužnjevićeva nevjenčana supruga Katica Marković. Oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Toj skupini se na teret stavlja krađa 21 automobila, čija vrijednost se procjenjuje na više od 400.000 maraka, kao i deset prikrivanja. Pronađeno je 14 ukradenih automobila, i to marki golf, renault, mercedes, audi, passat, BMW i škoda, od čega je šest već bilo isječeno u dijelove. Osim toga, u pretresima je zaplijenjena najmodernija oprema za krađe vozila, i to lomači brava, dekoderi, prijenosna računala, navigacije, zatim ukradene oznake Srbije, ali i diplomatske oznake BiH. Osumnjičeni su imali pojedinačne kontakte s automafijašima koji su ranije uhićeni u akcijama “Kamen” i “Majevica”, ali su uglavnom “radili” samostalno. Postoje sumnje da su i prošle godine izvršili na desetke krađa na čijem dokumentiranju se još radi, kažu u CJS-u Banja Luka, koji su zahvalili ravnatelju MUP-a Zapadnohercegovačke županije Zoranu Galiću na suradnji. Ukradeni automobili uglavnom su završavali na tržištu Srbije, gdje je pravljena lažna dokumetacija. Ako se kojim slučajem ne nađe kupac, svoj plijen su sjekli u dijelove i prebacivali u Hercegovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije