Odbojka

Igrači na zalasku karijere se angažiraju kao “vatrogasci”

Odbojka
06.07.2012.
u 11:31

Uglavnom, mladi igrači su zbog takvog odnosa bez utakmica, a s njihovim talentom tone i perspektiva ovoga sporta u cjelini

Ako bude po onoj narodnoj – po jutru se dan poznaje, onda je teško očekivati skore promjene u bosanskohercegovačkoj odbojci u kojoj već godinama dominiraju Jedinstvo (žene) i Kakanj (muškarci). Stanje je već godinama isto, a po svemu sudeći, tako će ostati još neko vrijeme.

Apsolutna dominacija

Naime, ove dvije ekipe, posebice Jedinstvo su dominirale i na prvenstvima Bosne i Hercegovine za mlađe uzraste. Mlade Brčanke su osvojile dva prva i jedno drugo mjesto, dok je Kakanj s po jednim prvim i trećim mjestom bio najuspješniji kod muškaraca. Napredak iz Odžaka koji slovi za jedan od klubova u kojem se najbolje radi, nije bilo u završnicama, kao ni Čapljina. - Seniorski dio sezone smo nekako izgurali, za mlađe jednostavno nije bilo novca - objašnjava Miloš Jelčić, trener Čapljine.

To je jedna strana medalje, druga je da bez mladih nema ni budućnosti, najprije klupske, a zatim i bosanskohercegovačke odbojke u cjelini. Tako su u bosanskohercegovačkoj odbojci već godinama na cijeni igrači koji su na zalasku karijere i koji se angažiraju kao ‘vatrogasci’, odrade svoje, a onda iduće sezone ponude usluge istom ili nekom drugom klubu koji u danom trenutku stoji nešto bolje. Uglavnom, mladi igrači bez utakmica u drugom su planu, a sa njihovim talentom tone i perspektiva ovoga sporta u cjelini. Zanimljivo je da su unatoč neimaštini klubovi iz istočne Hercegovine, primjerice Bileća (pionirke) i Ljubinje (juniori) odlično, a rezultatski vrlo uspješno organizirali završne turnire. Plasmani na završnim turnirima po kategorijama, pionirke: 1. Hercegovac (Bileća), 2. Jedinstvo (Brčko), 3. Maglaj, 4. Stars, finale: Hercegovac – Jedinstvo 3:1; pioniri, 1. Kakanj, 2. Pelagićevo, 3. Mladost (Raževo), 4. Domaljevac, finale: Kakanj – Pelagićevo 3:1; Kadetkinje, 1. Jedinstvo, 2. Smeč (Lukavac), 3. Kula Gradačac, 4. Rudo, finale: Smeč – Jedinstvo 0:3; kadeti, 1. Drina, 2. Pelagićevo, 3. Kakanj, 4. Brčko Jedinstvo, finale: Drina – Pelagićevo 3:0, Juniorke, 1. Jedinstvo, 2. Gacko, 3. Kula Gradačac, 4. Bihać Preminger, finale: Jedinstvo – Gacko 3:0; juniori, 1. Ljubinje, 2. Brčko/Jedinstvo, 3. Bosna (Sarajevo), 4. Radnik (Bijeljina), finale: Ljubinje – Brčko Jedinstvo 3:2.

Teška situacija za sve

Na osnovi ostvarenih rezultata uočljivo je da su znatno više uspjeha u završnicama kod mlađih uzrasta imali klubovi iz Republike Srpske, pa i Distrikta Brčko nego iz Federacije Bosne i Hercegovine, što tvrdnje o nedostatku sredstava baca u drugi plan jer su i klubovi iz manjeg entiteta u sličnoj, odnosno podjednako teškoj situaciji, ali očito mladima poklanjaju više pozornosti. Uglavnom, od šest naslova polovicu su uzeli klubovi iz Republike Srpske, dva su otišla u Distrikt Brčko, a samo jedan u Federaciju Bosnu i Hercegovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?