Sjednice

Idući tjedan mogao bi biti prijeloman za buduću vlast u BiH

Dom naroda
18.10.2012.
u 09:14

U ponedjeljak i utorak sjednice Doma naroda i Zastupničkog doma

Idući tjedan mogao bi biti odlučujući za vlast u BiH. Naime, na dnevnom redu Zastupničkog i Doma naroda su pitanja smjena ministara iz redova SDA i SDP-a. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić sazvao je 21. sjednicu Doma naroda za ponedeljak, 22. listopada.

Utvrđen dnevni red

Treća točka dnevnog reda je: potvrda Odluke predsjedavtelja Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra obrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i riznice BiH Fuada Kasumovića. Dan nakon toga, 23. listopada, sazvana je i sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i jedna od prvih točaka je “razmatranje inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, čiji su podnositelji zastupnici Kluba SNSD-a, te izvješće Povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedatelja PredstZastupničkogavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića. U ova dva dana, ovisno o odlukama mogla bi se stvoriti potpuno nova slika političke scene u BiH. Ovaj cijeli tjedan vode se razgovori lidera političkih stranaka kako bi se pokušali približiti stavovi oko vlasti i dogovoriti pristup rješavanju krize u BiH. Pojedini lideri smatraju kako je nabolje da iste stranke budu na svim razinama, dok su drugi protiv toga i već dogovaraju koalicije na nižim razinama vlasti. Sve do sjednica otvoren je put dogovoru. Kako smo ranije pisali postoje tri scenarija za rješenje krize. Jedan je da se svi smijene, i ministri SDA i SDP-a, drugi je da se kao kompromis smijeni Denis Bećirović, a treći je da se odustane od smjena i pokuša postići dogovor.

Kompromis za dogovor

U svakom slučaju kompromis je potreban u svim prijedlozima i upravo se na tome idućih dana radi. Lideri su svjesni kako je BiH u političkoj stupici i da se nedogovorom ništa ne postiže. Prema naznakama iz SDA, više se neće nuditi suradnja s SDP-om, dok iz SDP-a tvrde da samo s SDA neće razgovarati. Ovim pristupom se otvara put za SBB, no o tome će odlučivati bošnjački političari jer su predstavnici Hrvata i Srba već jasno rekli kako se neće miješati tko će predstavljati bošnjački narod. Nakon sjednica trebao bi se održati i zajednički sastanak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?