Orašje

Identitet i suverenost svake zajednice treba se poštivati

religija
Marko Mišković
21.04.2010.
u 09:56

Po završetku svečanosti vjerski velikodostojnici posjetili su crkvu u Tolisi gdje ih je ugostio gvardijan fra Marijan Živković

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH održali su u Orašju sastanak kojim žele proširiti aktivnosti u lokalnim zajednicama i poboljšati suradnju lokalnih vjerskih zajednica s lokalnom administracijom i dati doprinos u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog na lokalnoj razini. Sastanku su nazočili nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, muftija sarajevski Husejin ef. Smajić i episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, članovi Odbora za međureligijsku suradnju...

Vjerski velikodostojnici

Lijep dan u Orašju na kojem su se vjerski velikodostojnici okupili u Gradskoj vijećnici, najljepši je uvod u namjere MRV-a BiH da formiranjem Odbora za međureligijsku suradnju dijalog među vjerskim zajednicama podigne na još višu razinu. U izlaganjima prisutni bili su jednoglasni, slobodan život i molitva Bogu je civilizacijska tekovina, a svaka inicijativa koja vodi k razumijevanju i dijalogu među ljudima, nužnost je današnjeg društva. Općinski načelnik Đuro Topić kao domaćin je zahvalio MRV-u da je odabrao Orašje kao prvi grad projekta te istaknuo da je Općina spremna na sve vidove suradnje.

- U našem redovitom radu došli smo do spoznaje da krenemo u bazu, ne samo da se poglavari sastaju, nego da se međureligijski dijalog spusti u bazu po terenu. Izabrali smo četiri mjesta gdje bismo započeli taj bazni dio dijaloga suradnje i traženja zajedničkog puta. Jedan od tih gradova je Orašje, zatim slijedi Bijeljina, Brčko i Goražde - izjavio je kardinal Puljić.

Bitna organizacija

Naglasio je kako se, poštujući identitet svake zajednice i suverenost svake zajednice, može ostvariti puno zajedničkih stvari. Prvenstvena je želja, smatra Božana Katava, koordinatorica programa Međureligijskog vijeća, poboljšati i osnažiti suradnju na terenu među lokalnim vjerskim službenicima i proširiti na sva tijela društva jer Sarajevo ne treba biti jedini grad gdje će biti međureligijsko djelovanje, nego je bitno takav rad organizirati u manjim zajednicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?