suđenje za kornate

Iako je na Kornatu bio kaos, vojni pilot poslušao je naredbu

dražen slavica
Željko Mršić/PIXSELL
17.05.2011.
u 10:30

Pilot Croatia Airlinesa prenio je poruku pilotu kanadera da ode u Vodice iako je ovaj tvrdio da je stanje na Kornatu strašno.

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Obitelji stradalih vatrogasaca zatražile su prije početka suđenja, izražavajuću sumnju u vjerodostojnost iskaza, odnosno moguće dogovaranje o iskazu pilota helikoptera, da ih se ispituje isti dan, što obrana optuženog D. Slavice nije apriorno odbila, ali je to protumačila kao mogući pritisak na sud.

Sudac Boris Babić rekao je kako ne osjeća da je riječ o pritisku, ali i da se dosad vodilo računa o tome da se svjedoci ispituju po određenom redu.

Svjedočio je Dragutin Matić, pilot zrakoplova Croatia Airlinesa kojim je na dan tragedije upravljao prema Zadru iz Zagreba i koji je čuo kako kontrola leta pokušava stupiti u kontakt s pilotom kanadera koji je gasio požar na Kornatu.

Iz kontrole leta potom su pilota CA zamolili da prenese poruku pilotu kanadera da prekine rad na Kornatima i da ide na požarište pokraj Vodica.

– Pilot kanadera rekao je da je stanje na Kornatu katastrofalno, da jako gori i da je velika vatra pa me pitao jesam li siguran u sadržaj poruke kontrole leta. Ja sam njegovo nezadovoljstvo prenio kontroli leta, a pretpostavljam da je kao vojni pilot ipak poslušao zapovijed – rekao je D. Matić.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije