NOVA POLITIČKA KRIZA

I na državnoj razini planira se ponoviti scenarij Federacije

borjana
VL FOTO
04.06.2011.
u 12:31

Preko Predsjedništva platformaši će forsirati svog kandidata za Vijeće ministara

Jučerašnje isticanje imena stranačkih i koalicijskih kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH i naknadne izjave stranačkih čelnika jasan su pokazatelj da će se oko formiranja vlasti na državnoj razini još danima voditi oštre političke polemike.

SDP-ov plan za novu krizu

Kad pojedine stranke smišljeno naprave ambijent u kojem dogovor oko imena u novoj vlasti bude nemoguće napraviti, ponovno će se pokušati alarmirati međunarodna zajednica koja bi kao arbitar trebala odlučiti koja stranka ili koalicija, na koja i koliki broj ministarstva može računati u institucijama državne vlasti. Premda se jučer iz njihovih pomirljivih izjava nije dalo naslutiti, da ovakav plan postoji, platformaška koalicija okupljena oko SDP-a i SDA u sljedećih nekoliko dana planira producirati novu političku konfuziju oko formiranja državne vlasti. Uvod u takav plan napravit će im Predsjedništvo BiH, točnije dvojica njihovih članova - Željko Komšić (SDP) i Bakir Izetbegović (SDA), čiji je prvi zadatak forsiranje kandidata iz platformaške koalicije, pred konkurentima okupljenih oko bloka stranaka predvođenih SNSD-om, dva HDZ-a i SDS-om. Iako je utvrđena jasna zakonska procedura kako se bira predsjedatelj Vijeća ministara, kao i rokovi za njegov izbor, prostor za političku manipulaciju je širok.

Prvi potez nakon obavljenih konzultacija s 12 parlamentarnih stranaka vuče Predsjedništvo. Upravo oni Agenciji za istrage i zaštitu i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH šalju imena kandidata koja će se pojaviti na konačnoj listi za glasovanje.

Svaki od trojice članova Predsjedništva predlože najviše tri kandidata, čime bi se na kandidacijskoj listi našlo devet kandidata. Putem preferencijalnog bodovanja kandidati se u Predsjedništvu mogu ocijeniti s najmanje jednim, odnosno najviše devet bodova. S obzirom na to da SDP i SDA u Predsjedništvu BiH imaju političku prevagu, logično je očekivati da će oni Parlamentarnoj skupštini BiH za predsjedatelja Vijeća ministara ponuditi kandidata kojeg su imenovali platformaši. To ne znači da će imati i dovoljan broj glasača da njihov kandidat u državnom Parlamentu prođe, ali im je to i konačan cilj.

Zabrinuti EU i SAD

Unatoč zakonskim rokovima, ovakvim potezima nastojat će izvršiti svojevrstan presing i stvoriti dojam pred biračkom bazom, ali i predstavnicima međunarodne zajednice da oni tobože žele što žurniju uspostavu vlasti u BiH, a ostatak stranka iz RS-a i FBiH (dva HDZ-a SNSD i SDS) to opstruiraju.

Iz povjerljivih izvora dobili smo informaciju da će u konačnici koalicija SDP-SDA zajedno s ostalih par koalicijskih partnera, odustati od svog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, ali će svoje odustajanje nastojati kompenzirati traženjem što većeg broja ministarskih fotelja u državnoj vlasti. Jučerašnje izjave bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da Vijeće ministara pripada nekom od kandidata iz HDZ-a BiH, ustvari su verbalna uvertira za ostvarivanaje platformaškog plana o uzimanju što većeg broja mjesta u državnim strukturama vlasti, po receptu odrađenom u FBiH. U zamišljenom političkom kolopletu ovaj put moraju računati na to da administracija EU-a i SAD-a nije sklona proizvođenju novih frustracija prije svega među Hrvatima.

U State Depertmentu, kao što je Večernjak već pisao, duboko su nezadovoljni i zabrinuti postojećim stanjem u BiH, koje vodi prema novim entitetskim i nacionalnim podjelama, a čiji je doprinos dala nelegalna uspostava vlasti u FBiH. Razočarani su da je dio njihove administracije vukao poteze koji su doveli do opće političke nesnošljivosti u BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

NP
noćna ptica
13:53 04.06.2011.

Uz pomoć međunarodne zajednice, Hrvatski izdajnika kojima je dosta mrvice u vlasti,Bošnjaci mogu što god naume.

DZ
dzalic
08:18 05.06.2011.

Pitanje je dobro KRPEZERZ . Tko su izdajnici Hrvatskog naroda ? Za mene su oni koji 20 godina vladaju a nista nisu poduzeli da se nedesi slucaj Komsic niti Deyton se nije smio desiti jer je Dyton u korist državeve Hrvatske a neprocjenjiva steta za hrvatski narod BiH .Jedinog izdajnika ja vidim u onima koji su 20 god sredjivali sebi mirovine a nisu bojisnicu na razglednici vidjeli -slucaj Lozancic ,jugoslaven nam na celu državotvorne stranke a musliman Komsic nas predstavlja u presjednistvu sve zahvaljujući - zna se kome i naravno narodu hrvatskom koji dalje od nosa nevidi .Zato hrvatski moj narode ucinite nesto da nas vise nevode oni koji su nas unistili i birajmo one za nasu krist a ne ove štetočine koji su za 20 god. vladavine napravili štete kao turski zulum za 500 godina

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?