Ostavka

I dalje politički utjecajan

Komšić
25.07.2012.
u 09:24

Bez obzira na sve buduće korake Željko Komšić ostaje značajan politički čimbenik

Definitivni izlazak Željka Komšića iz Socijaldemokratske partije BiH svakako neće značiti i njegovo potpuno povlačenje iz politike. Sa svojih 48 godina i neupitnom popularnošću u dijelu domaće javnosti Komšić je daleko od “političkog mrtvaca“, što je sudbina kakvu mu bivši i sadašnji politički protivnici predviđaju.

Teret političara

Bez obzira hoće li neko vrijeme djelovati kao neovisni član Predsjedništva BiH ili će političko uporište odmah pronaći u nekoj postojećoj ili novoj stranci, Komšić će još dugo biti značajan čimbenik na domaćoj političkoj pozornici. Njegov razlaz sa SDP-om svakako nije iznenađenje, jer je u posljednje dvije godine postalo jasno da Komšić gubi utjecaj u stranci i da ne sudjeluje u njezinim glavnim odlukama. Takvo stanje je tolerirao dvije godine, a nakon proljetne ostavke, koju je pod pritiskom povukao, postalo je jasno da se stvari ne mogu vratiti na početak i da je samo pitanje trenutka kada će Komšić doista prelomiti i nepovratno napustiti SDP. Dogovor SDP-a i HDZ-a BiH o novom načinu izbora članova Predsjedništva BiH i državnog, odnosno entitetskog Doma naroda, pokazao je da Lagumdžija više ne želi nositi teret političara koji se koristi izbornim inženjeringom kada je u pitanju većinska izborna volja konstitutivnih naroda. Htio to ili ne, upravo je Komšić bio personifikacija takve politike SDP-a. Iako niti jednim svojim potezom kao član Predsjedništva nije nanio štetu hrvatskom narodu, ostaje nepobitna činjenica da je on oba puta izabran u ovo tijelo bez većinske potpore hrvatskih birača. Komšićevo osobno poštenje i sve što je uradio za BiH, na žalost, gube bitku s ukupnim posljedicama načina na koji je oba puta izabran u Predsjedništvo BiH. Ipak, treba priznati da je Komšić iskreni zagovornik građanskog koncepta države koji u BiH ima mnogo poklonika. Zbog toga je izborna baza na koju u budućnosti može računati Komšić prilično velika. Čini ju dio dosadašnjeg biračkog tijela SDP-a te nekoliko drugih stranaka slične orijentacije, poput Naše stranke, SDU-a pa čak i Stranke za BiH. Bez SDP-a Komšić sigurno može privući i dio onih koji su do sada apstinirali od izbora. Zbog svega toga na njega kao politički čimbenik u BiH u budućnosti treba računati.

Posljedice po politiku

Posljedice njegovog izlaska iz SDP-a osjetit će se i na političkoj sceni BiH. Najbolji primjer za to je rekonstrukcija Vijeća ministara BiH. Svojom žalbom Ustavnom sudu SDA je blokirao promjene u državnoj vladi, a alternativno rješenje koje su spominjali čelnici stranaka nove parlamentarne većine, ponovni proces imenovanja mandatara i cijelog Vijeća ministara sada, čini se, može biti problem, jer je ovim sukobom možda upitna i potrebna većina u državnom Predsjedništvu. Svjesno ili ne, Komšić je svojom ostavkom znatno popravio taktičku pa i stratešku poziciju SDA pa stoga ne čude ni pozivi koji su još jučer došli iz SDP-a da Komšić podnese ostavku na mjesto u Predsjedništvu BiH. Jasno je, dakle, da je politička situacija u BiH danas još kompliciranija i neizvjesnija nego što je bila prije dva dana, odnosno prije Komšićevog izlaska iz SDP-a BiH.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
daniele
11:04 25.07.2012.

hmmmm...vrlo izbalansiran komentar o nekom o kome je vecernji list uvijek pisao u absolutno negativnom kontekstu. Mora da je HDZ poslao direktivu da se nakon sporazuma sa SDP-om ne treba vise potpaljivati pucanstvo.

DU
Deleted user
12:56 25.07.2012.

Komsic je politicki mrtvac, mada se prica da je ispunio pristupnicu za HSP (medjutim i HSP, je pokojna stranka). Upornim radom dva HDZ-a su uspijela razbiti "gradjansku" stranku BiH-a.

KR
krtica
19:07 25.07.2012.

Ma kakav HSP. On se plasi slova H.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?