OBLJETNICA

HVO je priznalo i Predsjedništvo BiH

capljina
Frano Matić
04.04.2012.
u 09:59

Tijekom rata život izgubilo oko 7000 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane

U amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je jučer tribina “20 godina Hrvatskog vijeća obrane”. Brojnim uzvanicima obratili su se Vladimir Šoljić, Željko Raguž, general Ilija Nakić, zapovjednik 3. gardijske brigade HVO “Jastrebovi”, te Mirko Zelenika, predsjednik Udruge logoraša.

Priznati od Predsjedništva

Svi govornici su u svojim govorima poručili kako je utemeljenje HVO-a imalopresudnu ulogu u očuvanju Hrvata na ovim prostorima, te kako je HVO bio legalna vojska koju je tada priznalo i Predsjedništvo BiH. - HVO je bila povjerena obrana Mostara, ubrzo nakon toga je uslijedila briljantna akcija Lipanjske zore, a kasnije su propali svi pokušaji da se Hrvati vojno i politički podijele. Dok je HVO imao zadatak obrane Hrvata u BiH, Herceg Bosna nije imala ulogu države u BiH, nego je predstavljala civilnu vlast koja je pokušavala normalizirati stanje u gradovima koji su bili pogođeni ratom i osigurati minimum uvjeta za preživljavanje - poručio je Vladimir Šoljić, prvi ministar obrane u Herceg Bosni.

Osvajanje vojarni

Ilija Nakić je istaknuo kako su se pripadnici HVO-a na početku naoružavali na razne načine, preuzimanjem vojarni i počeo je pružati otpor agresoru. - Tada su Bošnjaci imali oportun stav prema ratu, a to se događalo u vrijeme kada je Ravno pregaženo. HVO je prvi dao odgovor na ugrozbu, a što je posebno bilo važno za Hrvate srednje Bosne - poručio je Nakić.

Mirko Zelenika je istaknuo kako je žalostan na ovu godišnjicu jer hrvatski logoraši i danas prolaze progon kakav su preživjeli prije dva desetljeća. - Danas progon rade federalne vlasti koje našim ljudima mijenjaju okolnosti stradavanja i na taj način mijenjaju povijest i istinu o ratu. Vrijeme je da federalni Parlament konačno reagira na ovo zlostavljanje koje ponovo prolaze logoraši i stradalnici. Mi nismo stare devizne štediše. Oni mogu dokazati koliko su imali novca, mi ne možemo reći koliko sati nas je netko mlatio i zlostavljao. Institucije države nas moraju zaštitit - zaključio je Zelenika u svom govoru.

Ključne riječi

Komentara 2

JU
Jurica1050
11:57 04.04.2012.

Trebalo bi više vremena i prostora da se popišu sve manipulacije Večernjeg lista. U posljednje vrijeme u ovom listu dominiraju prilozi o "majorizaciji hrvatskog naroda" i tekstovi usmjereni protiv muslimana i Sarajeva, ali i oni u kojima se pokušava dodatno otežati položaj bosanskih Hrvata, posebno ondje gdje žive u većinskim bošnjačkim sredinama. Slijedeći politiku stožerne stranke koja se izručila Banjoj Luci, Večernji list nateže činjenice, sve kako bi njima opravdao ili umanjio republičkosrpsko zlo, a produbio mržnju i nemogućnost suživota u Federaciji, kako bi se „konačno riješilo“ bosansko pitanje. Isjecak iz teksta Drage bojica koji je objavio u Svjetlu rijeci .

PE
peterjones
08:49 05.04.2012.

istina.pokušava se zavaditi hrvate i muslimane i tamo gdje su uvijek bili zajedno.na štetu svih,ali na korist onih fašističkih sredina,gdje je riješeno pitanje manjinskih naroda.tako da su sredine u kojima se živi(i živjelo se) normalno,opasne za završetak projekta etničkog čišćenja,pa se krenulo na sve načine to ispraviti.blago bih sa sda i hdz.srbski agenti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?