Biograci

Humanitarci na djelu

Gradina
VL FOTO
08.03.2012.
u 12:57

Svrha postojanja bila je i ostala humanitarne naravi, a sredstva se šalju najpotrebnijima

Suosjećanje s potrebitima i prigodne humanitarne aktivnosti za učenike i djelatnike Osnovne škole Biograci posljednjih su godina redovita i hvalevrijedna pojava, poglavito tijekom došašća i korizme. Širokobriježanima je još uvijek u živom sjećanju predbožićna akcija prikupljanja pomoći izgladnjelim Kenijcima u organizaciji njihove sugrađanke Nives Skoko i ugledne novinarke Anite Malenica, kojoj su se svojim prilozima među prvima zdušno priključili najmlađi žitelji Mostarskog blata. Najmanja širokobriješka osnovna škola diči se i svojom Gradinom - prvim godišnjakom nastalim iz pera pučkoškolaca u Zapadnohercegovačkoj županiji - čijom se prodajom tijekom korizme svake godine prikupe znatna sredstva za pomoć ugroženima.

Tračak solidarnosti

- Naša Gradina nastaje u iznimno teškim, nehumanim uvjetima, no svrha njezina postojanja bila je i ostala humanitarne naravi. Njome smo dosad pokazali tračak solidarnosti sa žiteljima međugorskog Majčina sela, štićenicima širokobriješke Udruge Marija Naša Nada i Kluba roditelja Nada, s ljudima treće životne dobi smještenima u ljubuškom Domu za stare i nemoćne Sveti Josip Radnik, a dio sredstava upućen je i na potresom poharani Haiti. Svjesni smo da ovime nećemo postati Majka Tereza niti ćemo spasiti svijet, no cilj nam je pokazati da male stvari čine život - rekao nam je nastavnik hrvatskog jezika i urednik Gradine Miro Naletilić.

Svi koji su prelistavali dosadašnje brojeve ovog izvornog blaćanskog proizvoda složili su se kako je u pitanju iznimno zanimljivo štivo kojim se ujedno ispisuje i povijest ovoga kraja. Uredništvo Gradine broji desetak članova novinarsko-literarne sekcije, koji slobodno iznose i potpisuju svoje stavove, a zadaća samog urednika je prijedlozima, pohvalama i pokudama djelovati savjetodavno, usmjeriti učeničku kreativnost na pravi put, te na kraju sve posložiti u kompaktnu cjelinu. Novi broj ovog humanitarno-izdavačkog projekta ugledat će svjetlo dana s početkom idućega tjedna, a u njemu možete pronaći ekskluzivne intervjue s aktualnim, omiljenim glumcem, novom nogometnom zvijezdom iz ovih krajeva, izvješće o sudjelovanju OŠ Biograci na državnoj svehrvatskoj smotri Dani kruha i na Mostarskom proljeću, posvetu neprežaljenom učeniku ove škole i nogometašu NK Širokog…

Potpora mladima

- Drago mi je da još postoje plemeniti pojedinci koji, u vremenu sve veće oskudice, imaju vjeru u volonterski rad i entuzijazam mlađeg naraštaja podržavajući dugogodišnje postojanje lista. Zahvaljujući načelniku općine Široki Brijeg, koji je prepoznao vrijednost ovog pionirskog projekta za naš kraj, list upravo proslavlja svoj četvrti rođendan, no potporu za tiskanje novoga broja pružili su dobri ljudi. Na koncu, tu je i običan mali čovjek - čitatelj, koji će zasigurno uživati u onome što su mjesecima za njega spravljali oni na kojima svijet ostaje, te kupnjom lista za simbolične dvije KM pokazati da još postoji suosjećanje u vremenu odricanja. Nakana najmlađeg uredništva jednog lista u okolici je da se cjelokupnim prihodom od prodaje novoga broja pomogne štićenicima jedne ustanove koja skrbi o djeci s posebnim potrebama u našem kraju - poručio je Naletilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?