Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Huliganima zabrana dolaska na sportska natjecanja od 5 godina

Protiv organizatora navijačkih nereda vodit će su u budućnosti sudski postupci. U Federaciji BiH postojat će i baza podataka s imenima huligana
11. srpnja 2013. u 09:26 0 komentara 158 prikaza
huligani
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Izazivačima ili sudionicima nereda na sportskim natjecanjima po novom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH koji je na usvajanje federalnom Parlamentu uputila Vlada FBiH bit će zabranjen pristup sportskim terenima u trajanju od tri mjeseca do pet godina. No, prije toga sud treba utvrditi tko je od sudionika ili poticatelja na nerede kriv i protiv njega treba biti dovršen sudski postupak, pa mu se tek tada izriče zabrana pristupa sportskim terenima.

To u praksi znači da bi policija među 100, 500 ili 1000 huligana trebala identificirati glavne organizatore ili poticatelje pa ih potom treba identificirati, nakon toga uhititi i protiv njih podići tužbu. Iako je teško očekivati da će glavni krivci za organiziranje ili izazivanje nereda biti kažnjeni, ovo je ipak prvi put da se oko ove problematike nakon dugo godina krenulo s mrtve točke. Još od 2005. zbog navijačkih nereda vodi se jalova politička rasprava oko potrebe usvajanja prijedloga Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, i to na razini BiH.

O ovom zakonu bilo je najviše riječi nakon što su navijači FK Sarajevo napravili nerede u Širokom Brijegu u kojima je ubijen njihov navijač. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima te isti uputio Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje. Spomenutim zakonom određuju se mjere za sprječavanje nereda, nasilja, protupravnog i nedoličnog ponašanja na sportskom natjecanju, mjere za osiguranje zaštite gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika. Kada je zakon došao do Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici iz Republike Srpske su tada odbili sudjelovati u izradi nacrta jer su smatrali da se taj zakon može donijeti samo u entitetima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.