KRAJ PRIČE

HSS-NHI zbog raskola neće na izbore u RS i nekim županijama

hss
Zvonimir Čorić
13.07.2010.
u 08:01

SIP prihvaća isključivo liste koje je potpisala predsjednica Lj. Lovrić. U stranci se produbljuje međusobni raskol

Predsjednica Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Ljiljana Lovrić predala je jučer Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) dorađene liste za nastup na izborima za pet županija te za druge razine vlasti u pojedinim županijama u zakonski predviđenom terminu kako je to naložio SIP. Naime, SIP je odbio prihvatiti liste koje je dostavio dio stranke koji predvode Ante Čolak i Krešimir Zubak zbog čega je zatražena dorada. Predsjednica stranke doradila je i predala liste za sve razine vlasti u SBŽ-u, kao i za Sarajevsku županiju.

Slično je učinjeno i sa Zeničkom, dok je pak za Posavinu tek dostavljena lista s jednim imenom za županijsku Skupštinu. Ranije su dostavljene liste za HNŽ i ZHŽ koje nisu mijenjane. Liste za ostale županije, uključujući i Republiku Srpsku, nisu se mogle predati jer je to odbio zamjenik predsjednika stranke Čolak. Inače, kako doznaje Večernjak, Čolak i Zubak ponovno su dostavili SIP-u identične liste s istim potpisima neovlašenih predstavnika stranke koje su ranije osporene i vjerojatno će im biti onemogućen izlazak na izbore.

Usto, uputili su žalbu Sudu BiH te pismo OHR-u, OESS-u iznoseći svoje protivljenje što SIP ne prihvaća stranačke odluke koja je odbio i Općinski sud u Sarajevu. Naime, dio stranke okupljen oko Čolaka i Zubaka smatra da bi za SIP trebale biti važnije odluke stranačkih tijela nego sudova. U međuvremenu su se visoki stranački dužnosnici HSS-NHI-ja u BiH Ante Lozančić i Drago Džambas opredijelili da ova stranka treba izaći na izbore, a liste potpisati Ljiljana Lovrić zbog čega je protiv njih pokrenuta prava hajka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?