Razgovor

HSS-NHI će nestati s političke scene

anto
VL FOTO
06.11.2011.
u 12:14

Na moju ruku Blok 10 i dalje može računati u svakom pitanju, u svakom pogledu kada su hrvatski nacionalni interesi u pitanju

Na prošlogodišnjim općim izborima Anto Lozančić iz Novog Travnika bio je nositelj izborne liste za Skupštinu Srednjobosanske županije HSS-NHI-ja. Lozančić je dobio, jedini s liste, povjerenje birača i zastupnik je u ovom najvišem županijskom zakonodavnom tijelu. Član je Kluba hrvatskog naroda u županijskoj Skupštini, Kluba 10, kako ga zovu, jer su u njemu, uz Lozančića, još dvoje zastupnika HDZ-a 1990. i sedmero zastupnika na izborima pobjedničkog HDZ-a BiH. Dvoje zastupnika hrvatske nacionalnosti iz NSRzB-a i jedan iz SDP-a, zbog nesudjelovanja u radu Kluba, to već odavno nisu.

Vaše sudjelovanje u radu Kluba 10 i podržavanje prijedloga, odluka, te dobra suradnja s dva HDZ-a u županijskoj Skupštini, nisu blagonaklono gledani u Općinskoj organizaciji i Županijskom odboru HSS-NHI-ja?

Da, to je istina! Nisu na to gledali blagonaklono premda je veliki postotak članova tadašnje moje stranke to drukčije, razumnije i realnije gledao i doživljavao. Najveći broj njih, bar verbalno, a bilo kakvih stranačkih rasprava o tomu i nije bilo i svi su oni, kao i ja, željeli biti članovi tog kluba i u onom širem stranačkom smislu. Jer, bili smo jasni i odlučni, ogromna većina nas, u vlast možemo ići i s jednim od dva HDZ-a, ali bez oba nikako.

Gdje je onda bio problem, zašto se tako u vrhu stranke nisu i ponašali?

Problem je, nema dvojbe, bio i ostao u rukovodstvu stranke iz prebliskih odnosa s platformašima. Oni su, jednostavno rečeno, nametnuli svoje stavove, o njima se nije ni raspravljalo niti je za to bilo prilike. A ljudi su, i mimo svojih uvjerenja, poštovali stranačku hijerarhiju, valjda po logici „oni to bolje vide i bolje znaju“. Znači, bilo kakve rasprave u nižim stranačkim organizacijskim jedinicama nije bilo i sve se rješavalo preko vrha stranke i jednog broja njihovih poslušnika u, konkretno, našem ŽO-u. Samo da je bilo prilike, većina bi, siguran sam, prihvatila ideju Bloka 10 i podržala borbu dva HDZ-a za pravdu, za legalitet i legitimitet koji su kroz izbore dobili, a platformaši im ga uskraćivali, svojim odlukama zanemarivali i poništavali. A ja nisam htio biti poslušnik i otud problemi koje sam u stranci imao i koji su me nagnali na neke korake o kojima ću, nadam se, i ovom prilikom moći i nešto više reći.

Jeste li još uvijek član Kluba 10?

Da, jesam i mogu reći da ću uvijek biti dio Kluba 10 kada su u pitanju nacionalni interesi, kada je ovaj blok sa svojim prijedlozima, zahtjevima..., na tragu hrvatskih nacionalnih interesa, kada su u duhu ustavnih, poslovničkih i drugih zakonskih okvira. No, želim naglasiti da ću ja i stavove svoje stranke koja će, pa tako i ja, voditi i provoditi svoju stranačku politiku, iskazivati svoja gledanja na probleme, a još jednom ponavljam: Hrvatski nacionalni interesi su bez alternative.

To ste, čini mi se, svojim obraćanjem na izvanrednoj sjednici županijske Skupštine, kada je formirana Vlada, svojom dignutom rukom i potvrdili.

Ma uvijek sam bio legalist, demokrat i poštovatelj ustavnih i zakonskih uzusa. Svugdje u demokratskom svijetu vlast formiraju stranke pobjednice, pa tako valjda mora biti i ovdje u našoj županiji u Federaciji i u BiH. I sve ovo govorim unatoč činjenici da moja stranka, iako smo s dva HDZ-a potpisali sporazum, nije dobila baš ništa, iako treba naglasiti da ništa nismo ni tražili. I to su razlozi što su stranke pobjednice dobile moj glas i što sam jasno i glasno govorio i poručio i sa skupštinske govornice. Isto tako, nadam se da će rad Vlade i suradnja ministara biti na potrebnoj razini uvažavanja, da će se tražiti kompromisna rješenja, bez nadglasavanja. Jer, ne bude li tako, neće biti dobro, posebno ne za malobrojnije Hrvate.

Više niste član HSS-NHI-ja. Jeste li stranku dragovoljno napustili ili su Vas iz stranke isključili?

Istina je, više nisam član HSS-NHI-ja, a reći ću, dao sam ostavku na članstvo i na sve funkcije koje sam u stranci imao. Pojedinci, a zaista se radilo samo o pojedincima, koji su me odavno željeli izbaciti iz stranke, jer sam im bio prepreka u njihovim postupcima koji su štetili stranci i Hrvatima u našoj županiji i u BiH, nisu uspjeli. A sada ću reći, ovakvim radom i politikom koju vode, HSS-NHI će vrlo brzo nestati s političke scene. Još jednom ću podcrtati, 90 posto, čak i više članova stranke ne podržava politiku koju vode Ante Čolak i Krešimir Zubak i jedan mali broj njihovih satelita koji su po županijskim odborima i u najvišim tijelima stranke, instalirani. A sve što tvrdim, uskoro će se i u praksi pokazati točnim.

Nezadovoljni ste odnosom prema Vama i tretmanom koji imate u Klubu 10 i u županijskoj Skupštini od dva HDZ-a. Nema vas nigdje, ni u kakvim kombinacijama Bloka dva HDZ-a?

Istina je, nisam zadovoljan, ne zato što ništa nisam dobio, ako se to tako može reći, nego zbog načina „brisanja“ mene iz „vidokruga“, kao da me i nema. Naglašavam, nije i ne smije biti riječ samo o meni, nego o sporazumu koji smo s dva HDZ-a nedavno potpisali.

Pa ipak, mi ćemo, konkretno ja u svojstvu zastupnika u županijskoj Skupštini, pridržavati se svega dogovorenog i potpisanog. Isto tako hoću reći, mnogo što se može i ispraviti, jer nije vlast samo rukovodstvo sabora i vlada. Ima načina, bude li dobre volje, da se i na drugi način poštuje i ispoštuje sporazum ove tri stranke.

Sada ste, rekli bismo, ni na nebu ni na zemlji. Bez stranke, bez podrške od stranaka kojima ste se u njihovim odlukama i postupcima priklonili i dignutom rukom ih podržavali i podržavate i dalje. Je li to, možda, „tiha osveta“ za neke Vaše ranije političke „grijehe“?

Ja sam, prije svega, kao član Vlade u prošlom sazivu, poštovao stavove i odluke svoje stranke i vodio sam i djelovao po svojoj savjesti i svojim uvjerenjima. I u tomu ne vidim nikakve grijehe, a isto tako, neke postupke prema meni ne vidim i ne doživljavam ni kao „tihu osvetu“. Isto tako, ne mogu se složiti s vašom konstatacijom da me „nema nigdje“.

Ja sam zastupnik u županijskoj Skupštini, znači politički djelujem i funkcioniram. Želim također naglasiti da ja i sada imam s dva HDZ-a vrlo korektnu suradnju, a s moje strane to govori i potvrđuje i moj stav kada sam, čak suprotno nalogu moje tadašnje stranke, rekao NE vladi koju su platformaši formirali 10. svibnja, bez hrvatskih pobjedničkih stranaka. Smatrao sam da je to moja ljudska i demokratska obveza.

Jer, tada su bili uzurpirani i ugroženi hrvatski interesi i prava Hrvata. I tako ću se i ubuduće ponašati. A o nekim „tihim osvetama“, o mojim navodnim grijesima, neću ni razmišljati niti o njima diskutirati. Neka svatko živi sa svojom savješću i neka za svoje postupke odgovara i sebi, i narodu i biračima koje predstavlja i koje su mu povjerenje ukazali.

Sada ste na novom stranačkom početku. O čemu se radi?

U mojim postupcima, u mom otporu dijelu vrha HSS-NHI-ja dali su mi potporu mnogi članovi stranke, čak i neke cijele općinske organizacije na području naše županije.

Vidjeli su i osjetili da ne ide onako kako bi trebalo, naše čelništvo kao da živi izvan vremena i izvan situacije u kojoj se nalazimo, i na putu sam i moji brojni istomišljenici iz bivše stranke i ja, to već vodi Koordinacijski odbor, da se svi skupa uključimo u HSS koji vodi Ljiljana Lovrić.

Posao je u završnoj fazi i uvjeren sam da ova stranka na ovim prostorima ima vrlo dobru perspektivu. Želimo i hoćemo, a vjerujemo da ćemo to kroz povjerenja glasača i moći, biti korektiv, onaj uporni, vrijedni i pošteni, aktualnim strukturama vlasti u našoj županiji. No, na moju ruku Blok 10 i dalje može računati u svakom pitanju, u svakom pogledu kada su hrvatski nacionalni interesi u pitanju. Ali, slijepi poslušnik, ni slučajno neću biti. Jer moja sadašnja stranka, HSS, ima svoj put, svoje ciljeve i planove kako do njih stići. I naš stranački politički subjektivitet ne smije biti, ni na koji način, doveden u pitanje.

Zašto HSS a ne, recimo, jedan od dva HDZ-a?

Bit ću iskren i reći ću, nikada se nisam osjećao pripadnikom HDZ-a. Uvijek sam, barem onako u duši, bio uz HSS, ali splet okolnosti vodio me drugim stranačkim putem i drugim stranačkim opcijama.

Sada sam uz HSS-ova načela i za njih ću se boriti i provoditi ih, a vjerujte mi, velika većina članstva HSS-NHI-ja ušla je u stranku „zovom“ upravo imena i načela, politike i tradicije... HSS-a. Stoga će većina njih, uskoro ćete vidjeti, i postati članovi HSS-a.

Znači li to, po vama, urušavanje HSS-NHI-a na ovom području?

Naravno da znači. Uostalom, do urušavanja je već došlo i ne zaustavlja se. A za to je, prije svega, kriv Ante Čolak i nekolicina njegovih slijepih sljedbenika koji su, skupa s njim, „promašili“ računicu da će platforma vladati na svim razinama vlasti, pa da će i njima dio vladajućeg kolača pripasti. Znači, sitne „račundžije“, a takva politika vodi ih, i dovela ih je, do stranačkog „ključa u bravu“. Ne likujem nego samo konstatiram.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:15 06.11.2011.

Nestace ce is HSP poslije ljubavne veze sa muslimanima.

LP
Ljubomir Pavlovic
18:18 07.11.2011.

Kad tele uđe u politiku što drugo može biti nego ostati tele. Samo ulita jaram.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?