SPORAZUM

Hrvatsko-bošnjački entitet kao država jednog naroda

washingtonski
20.03.2012.
u 09:36

Da bi ukinuli Herceg Bosnu, obećana je konfederacija s RH koja nije zaživjela

- Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima) i građani Bosne i Hercegovine, u vršenju svojih suverenih prava, stvaraju unutarnju strukturu područja s većinom bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Republici BiH, u Federaciji BiH, koja se sastoji od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, temeljna je odrednica Washingtonskog sporazuma o uspostavi Federacije, potpisanog prije 18 godina u Bijeloj kući u Washingtonu. Danas ovo deklarativno zauzimanje sve više sliči drugom sastavnom dijelu sporazuma o konfederaciji Federacije BiH i Republike Hrvatske oko kojega su razgovore istoga dana započeli predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

Lažna obećanja

To se nikada nije dogodilo niti se imalo nakanu provesti. S vremenom je i Washingtonski sporazum, koji je oživotvoren Ustavom FBiH, doživio puzajuću reviziju nametnutim odlukama međunarodne uprave, ali i otimanjem nadležnosti od entitetskih vlasti Federacije BiH. S vremenom su Hrvati izgubili utjecaj u vlasti ovoga entiteta što je kulminiralo izborom predsjednika i Vlade uz, dakako, grubo kršenje i zadiranje u slovo i duh ovoga američkog sporazuma o obustavi sukoba i stvaranju hrvatsko-bošnjačkog entiteta. 
Najprije su unutar Vlade napravljene takve preinake da su Hrvati posve izgubili utjecaj u procesu odlučivanja. Washingtonski je sporazum 2003. poništio tadašnji Visoki predstavnik Wolfgang Petritch uvodeći navodnu konstitutivnost naroda. To je danas dovelo do toga da bošnjačke stranke imaju svoje Hrvate i Srbe koje postavljaju na dužnosti, a srpske stranke svoje Hrvate i Bošnjake. Pri tome je potpuno poništen jedan od ključnih načela zaštite pojedinih naroda - konsenzus.

Vitalni interes

- Odluke Vlade koje se odnose na vitalni interes bilo kojeg od konstitutivnih naroda zahtijevat će konsenzus”, navodi se u Washingtonskom sporazumu. Danas, međutim, sve odluke federalna Vlada može donijeti čak i da svi Hrvati budu protiv. Brojne su nadležnosti koje je Federacija BiH otela županijama, unatoč tome što je to značilo kršenje Washingtonskog sporazuma, odnosno Ustava FBiH. 
Ovim se dokumentom predviđa da županije imaju isključive nadležnosti oko policije, obrazovanja, kulture, korištenja zemljišta i prostornog planiranja, proizvodnje energije, radijskog i televizijskog emitiranja, naknada za isplaćivanje socijalne skrbi, turističkog razvoja. Svi ovi poslovi danas su centralizirani u FBiH, a unatoč tome što je i Ustavni sud presuđivao protiv kršenja federalnog Ustava, izvorne ovlasti županija ostale su samo mrtvo slovo na washingtonskom papiru.

Komentara 3

BR
brcak108
11:41 20.03.2012.

Konfederacija je obecana samo zato da se zadovolji Hercegovacki lobi...Kada je taj Dejtonski ugovor potpisan Hrvati iz Hrvatske pa i Bosnjaci su znali da je to neostvarivo.Mi Bosnjaci bi bili manjina u toj konfederaciji a Hrvati bi imali tek 70% stavnovnistva.

KR
krtica
19:32 20.03.2012.

Uspostava Herceg-Bosne je jedino rjesenje Hrvatima. Treci entitet! Moljakanje i trazenje jednakopravnosti je gubljenje vremena, a poceti zivjeti u slobodi i neovisnosti - je zadatak i cilj!

Avatar bucalo
bucalo
22:44 20.03.2012.

u pravu ste obojica a ja sam ipak za HB jer cemo se jedino tako mi HRVATI ocuvat

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?