OTKRIVAMO

Hrvatski dužnosnici na udaru Vlade zbog revizije

Helez
15.06.2013.
u 11:01

21. lipnja 
je rok za dostavu traženih predmeta u slučaju revizije invalidnina

Iako je poništio svoju naredbu o obustavi isplate invalidnina ratnim stradalnicima u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju, Čapljini i Orašju, federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez ne odustaje od nakane. Ovaj put ministar je dobio i potporu entitetske Vlade koja se, iako je navodno politički podijeljena, uspjela složiti da uputi svojevrsni ultimatum općinama i županijama u kojima se, kako tvrde, opstruira revizija braniteljske populacije. Premijer Nermin Nikšić, ministar financija Ante Krajina i ministar za pitanja branitelja FBiH Zukan Helez uputili su pismo premijerima i predsjednicima skupština Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije te načelnicima općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Čapljina i Orašje, u kojem se prijeti obustavom isplata invalidnina korisnicima u ovim općinama ako do 21. lipnja ne dostave tražena dokumenta u predmetu revizije. - Ako se odmah, a najkasnije do 21. lipnja ove godine ne dostave traženi predmeti u postupku revizije, omogući rad revizijskih timova za kontrolu te ne izvrši deblokada prostorija Grupe u Širokom Brijegu, obračun invalidnina po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji za mjesec lipanj 2013. i dalje bit će izvršen bez korisnika iz gore navedenih općina.

Upozorenje


Nakon ovog upozorenja, koje je doista u najboljoj namjeri, vi ćete preuzeti odgovornost za neprovedbu Zakona o reviziji i eventualne obustave invalidnina za više tisuća korisnika s područja općina i županija na čijem se čelu nalazite, navodi se u pismu iz federalne Vlade koje su potpisali Nikšić, Krajina i Helez. Trojica dužnosnika spominju i službene informacije o provedbi kontrole zakonitosti korištenih prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, koje su dostavljene i uredu MMF-a. U tim informacijama su detaljno opisane “sve opstrukcije na koje revizijski timovi i resorno federalno ministarstvo nailaze prilikom provedbe Zakona o reviziji”.

Problemi u radu

U informacijama se, između ostalog, navodi kako općinske službe za braniteljsko-invalidsku zaštitu u Širokom Brijegu, Grudama, Ljubuškom, Posušju, Čapljini i Orašju odbijaju dostaviti predmete korisnika osobnih i obiteljskih invalidnina koji su predmet revizije. U Širokom Brijegu, Ljubuškom, Posušju i Orašju ne dopušta se rad revizijskim timovima dok se u Širokom Brijegu uopće ne dopušta rad i pristup Grupi za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, koja je formalno-pravno ispostava federalnog tijela uprave. Vlada FBiH je dala ministru Helezu suglasnost za obustavu isplata invalidnina i poduzimanje drugih zakonom predviđenih mjera prema odgovornima za opstrukcije. Prema informacijama do kojih je došao Večernji list, pismo upozorenja federalne Vlade još u četvrtak je stiglo na većinu upućenih adresa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?