PREGOVORI TRAJU

Hrvatske pozicije ne mogu raspoređivati bošnjačke stranke

parlament
Zvonimir Ćorić
13.03.2011.
u 10:50

Nastavljaju se pregovori četiri stranke koje SAD i EU vide u federalnoj vlasti

I jučer su, treći dan zaredom, stranački dužnosnici HDZ BiH - HDZ 1990. - SDP BiH - SDA nastavili razgovore sa zamjenikom visokog predstavnika, američkim diplomatom Roderickom Mooreom.

Raspodjela pozicija

I dok je dan ranije sve ukazivalo na debakl jer nijedna strana nije popuštala oko raspodjele pozicija u vlasti u Federaciji BiH, dotle je jučer gotovo u cijelosti usuglašen zajednički programski dokument o uspostavi vlasti u ovome entitetu. Predstavnici dva HDZ-a Niko Lozančić i Damir Ljubić su iznijeli svoj razrađeni dokument smjernica i platforme koju su izradile ove dvije stranke koji se onda uklopio u dokument koji su ranije samostalno izradili u SDP-u ne uvažavajući nijednu drugu stranku niti narod. Inače, u razgovorima s hrvatskim strankama iz bloka SDP BiH i SDA sudjeluju Damir Hadžić i Halid Genjac. Kako je za Večernjak potvrdio jedan od sudionika, uopće se ne smatraju spornim zahtjevi dva HDZ-a koje su postavili u programskome dokumentu. Ovaj dokument će se nastaviti dalje peglati nakon čega će se ponuditi ove četiri stranke na konačnu potvrdu stranačkim vodstvima čime bi se zadovoljio prvotno postavljeni ključni uvjet iz SDP-a. U drugome dijelu dana sugovornici su započeli razgovore o rasporedu pozicija u federalnoj vlasti.

I dok bošnjačke stranke traže pozicije za svoje partnere HSP BiH i Boljitak, predstavnici dva HDZ-a su poručili kako o hrvatskoj kvoti u vlasti mogu odlučivati samo iz ove dvije stranke budući da je za njih glasovalo 90 posto Hrvata. Praktično dva HDZ-a nisu uopće odbacila niti mogućnost da netko iz HSP-a zauzme ministarsku poziciju, ali da se o tome odluči unutar hrvatskoga bloka, a ne da hrvatske pozicije raspoređuju većinske bošnjačke stranke. Uostalom, i popunom pet hrvatskih ministarskih pozicija u federalnoj Vladi Hrvati se nalaze u podređenom položaju u odnosu na Bošnjake koji s devet pozicija mogu donositi sve odluke u Vladi bez ijednog glasa Hrvata, pa čak i trojice Srba. Zbog toga su svaki mogući razgovor o trgovini hrvatskim pozicijama iz dva HDZ-a unaprijed odbacili kao mogućnost.

Paraliza Federacije

U ranijim razgovorima uz posredovanje međunarodne administracije bilo je razmatrano da dva HDZ-a podijele četiri hrvatske pozicije, ali da kao kompenzaciju dobiju jedno srpsko mjesto, što je kasnije SDP BiH izigrao unatoč prvotnom čvrstom obećanju. Valja reći da bi razgovori trebali ući u završnu fazu uključivanjem stranačkih predsjednika, a dogovorom bi se izbjegla potpuna paraliza Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?