Upozorenje

Hrvatske općine još nemaju komisije za popis stanovništva

Popis
17.07.2013.
u 09:24

Općine Čitluk, Grude, Kupres, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg, Čapljina nisu izvršile izbor za članove Popisne komisije lokalne samouprave koja ja potrebna za popis stanovništva u BiH

Hrvatske udruge, studentske organizacije uz pomoć službene političke vlasti Hrvata u BiH, krenut će s animacijom što većeg broja hrvatskih iseljenika u BiH da se odazovu predstojećem popisu stanovništva koji u BiH nakon 22 godine počinje početkom listopada.

Problemi s komisijama

Dok traju pripreme za događaj koji će Hrvatima u BiH označiti i broj mjesta u izvršenoj i zakonodavnoj vlasti u BiH, već su u hrvatskim općinama krenuli problemi. U posljednjem upozorenju Federalnog zavoda za statistiku spominje se kako u općinama: Čitluk, Grude, Kupres, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg, Čapljina... nije obavljen izbor za članove Popisne komisije lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine i danim procedurama za izbor popisnih tijela i osoblja koje će biti angažirano u popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine odgovarajuće nacionalne strukture. Zbog problema, za ove hrvatske općine rok za objavu javnog poziva za prijavu općinskih instruktora i popisivača prolongiran je za petak, 19.srpnja. 2013. godine, dok će krajnji rok za prijavu kandidata ostati nepromijenjen do 31.srpnja 2013.godine. “Ako navedene općine prije toga otklone nepravilnosti dobit će instrukcije od Federalnog zavoda za statistiku o idućim koracima vezanim uz objavljivanje javnog poziva”, stoji u upozorenju Federalnog zavoda za statistiku. U BiH su stigli i članovi Međunarodne monitoring misije za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. i boravit će do petka. Razlog njihova posjeta je procjena napretka u pripremama za popis i provedbu ranije danih preporuka i poštovanja međunarodnih standarda, s naglaskom na pripremu materijala za obuku popisnog osoblja, razvoj IT infrastrukture, Središnjeg informacijskog sustava i Sustava za dnevno izvještavanje te informiranje javnosti o popisu.

EU podržava popis

Službeno je usvojen proračun popisa, potpisan ugovor za grant s EU i donesene su odluke o podjeli troškova i sredstava između Agencije i entitetskih zavoda za statistiku. Pripreme na izradi popisnih mapa su u završnoj fazi, a pronađeno je rješenje za popis stanovništva, kućanstava i stanova na međuentitetskoj liniji, finalizirane su i popisnice, upute i priručnici, formirane popisne komisije lokalne samouprave, a izbor općinskih i gradskih instruktora još traje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?