ANALIZA

Hrvatska politika tijekom 20 godina ustrajava na federalnoj jedinici

sabor
VL FOTO
20.12.2010.
u 08:33

Hrvatski su birači u 20 godina ostali uz mainstream narodnu politiku

Jedino se na političkoj sceni među Hrvatima u BiH nije ništa značajnije promijenilo u posljednjih 20 godina, pa su i dalje najpopularnije iste stranke, iste ideje, što pak ozbiljno alarmira na postojanje krupnih neriješenih problema. SDA je među Bošnjacima, SDS među Srbima, a HDZ BiH je među Hrvatima pobijedio na prvim slobodnim izborima održanim u studenom 1990. godine kao pokret koji je jamčio konačno ostvarenje nacionalne ideje slobode.

Golemi izazovi

Među Srbima je SDS vlast izgubio još 1998. godine kada je Milorad Dodik sa SNSD-om vladao tri godine, a vlast je u RS-u ponovno preuzeo 2005. kada je SDS praktično predao vlast ovoj stranci zbog pritisaka međunarodne zajednice. SDA je prvi put pokleknula na izborima kod Bošnjaka 2000. godine kada je primat preuzeo SDP. Slično se ponovilo i na posljednjim izborima 2010. Jedino kod Hrvata stranke istoga korijena HDZ BiH, a kasnije i HDZ 1990, su konstantno osvajale između 70 i 90 posto glasova hrvatskih birača u BiH.

Jedino je HDZ BiH izbivao iz vlasti za vrijeme Alijanse za promjene, između 2000. do 2002. godine, kada je praktično krivotvorena hrvatska politička volja. Nešto slično se pokušava realizirati i nakon ovih izbora. U 20 godina vodeće hrvatske političke stranke u BiH prošle su kroz tri faze, od potpune ovisnosti prema Zagrebu što se naročito isticalo u vrijeme rata i u poslijeratnim godinama, do prvoga otpora 1998. godine te potpune političke emancipacije u posljednjih pet godina. Hrvatska politika u BiH je praktično bila ekspozitura vlasti u Zagrebu prvih osam godina i nije je se ništa značajnije pitalo u ključnim godinama rata oko mirovnih sporazuma u Washingtonu, Daytonu i kasnijim značajnijim procesima. Između 1998. godine i 2002. vodeći HDZ BiH je praktično lutao bez potpore Zagreba u pokušaju da oko Hrvatske samouprave popravi hrvatsku poziciju koja je osakaćena lošim Washingtonskim sporazumom te kasnijom pravomoćnom presudom u Daytonu. U posljednjih pet godina na političkoj su se sceni snažno pozicionirala dva HDZ-a koje je i na posljednjim izborima podržalo 90 posto birača, te HSP BiH koji samostalno predstavlja tek mali dio narodne političke volje.

Povratak pokretu

Istodobno, sve druge stranke, uključujući na desetke raznih pravaških opcija te stranaka koje su nastajale raskolima u HDZ-u, uglavnom su završile neuspjehom ili su pak bili prolazni epizodisti također neuspjelih međunarodnih i domaćih političkih projekata. Cijelo ovo vrijeme glavna ideja mainstream politike Hrvata u BiH bila je vezana za uspostavu hrvatske republike, entiteta, federalne jedinice, čime bi se izjednačila pozicija sva tri konstitutivna naroda.

I na jednakome valu plove vodeći hrvatski politički predstavnici posljednjih dvadeset godina, a samo Hrvati ne mijenjaju značajnije svoje političko opredjeljenje. To je najbolji pokazatelj da hrvatska pozicija u BiH nije riješena, zbog čega većina naroda još uvijek vjeruje da je potrebno obnoviti pokret iz 90-ih godina koji bi je bio u stanju konačno riješiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?