Poljski tisak

Hrvatska je europska kršćanska tvrđava poput Poljske

papa (1)
Marko Prpić/Pixsell
06.06.2011.
u 16:27

Poljski mediji posvetili su prostor i blaženom Alojziju Stepincu, koji je prema pisanju dnevnika „Rzeczpspolita“ bio žrtva dva totalitaristička režima.

Među brojnim svjetskim medijima i glasila u katoličkoj Poljskoj opširno su se osvrnula na papin posjet Hrvatskoj. Jednoglasno ističu u svojim naslovima i glavnim vijestima da je Benedikt XVI. snažno podupro hrvatska nastojanja oko skorog ulaska u EU.

Jedne od najvažnijih dnevnih novina Gazeta wzborcza ističu da Hrvatska ima velike šanse završiti pregovore u lipnju i potpisati pristupni ugovor na jesen, a sam ulazak u EU ostvario bi se 2013. godine. Većina poljskih medija ističe relativno nisku potporu javnosti ulasku Hrvatske u EU i to ponajviše povezuju s činjenicom da su Hrvati nezadovoljni i ogorčeni haaškim presudama generalima Gotovini i Markaču. Gazeta wyborcza navodi i informacije da ljudi iz okruženja pape Benedikta XVI. smatraju Hrvatsku „Poljskom europskog juga“, snažnim katoličkom zemljom koja će u EU biti braniteljica kršćanske baštine.

U tom su duhu bile, prema poljskim medijima, papine riječi upućene hrvatskim obiteljima da se brane pred sekularizacijom i apel državnim institucijama da im pomognu. Poljski mediji posvetili su prostor i blaženom Alojziju Stepincu, koji je prema pisanju dnevnika „Rzeczpspolita“ bio žrtva dva totalitaristička režima.



Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije