POMOĆ

Hrvatima Posavine 10,5 milijuna maraka

izbjeglice
VL FOTO
27.10.2011.
u 09:03

1,5 milijuna dodatno za Hrvate Posavine u 2011. godini iz Ministarstva kojemu je na čelu Davor Čordaš

U protekle četiri godine od ukupno 25,6 milijuna maraka koliko su Hrvati dobili iz državnog proračuna za povratak prognanika i obnovu njihovih obiteljskih kuća, 9 milijuna KM, odnosno više od 35 posto usmjereno je na područje Posavine.

Zapostavljena u obnovi

To su službeni podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, čime se na najbolji način demantiraju federalni dušobrižnički navodi da je Posavina zapostavljena u obnovi ili pak zaboravljena. Kada se tome pridodaju podaci da je čak 1,5 milijuna maraka u ovoj godini iz Ministarstva izbjeglica Republike Srpske, kojemu je na čelu Davor Čordaš, raspoređeno za hrvatska područja u općinama Posavine, Broda, Modriče, Banje Luke, Dervente, Modriče, Doboja, Gradiške, Kotor Varoši, Šamca, Teslića ili Vukosavlja, onda se ovaj omjer još dodatno popravlja za ova područja. Prema navodima iz razgovora zamjenika ministra za prognanike Slavka Marina i ministra Čordaša, za povratak Hrvata u RS usmjereno je blizu 9 milijuna KM, i to 5,2 KM za individualni povratak, 1,8 milijuna maraka za socijalnu infrastrukturu i vjerske objekte, skoro 2 milijuna za elektrifikaciju i komunalnu infrastrukturu. Najviše novca uloženo je u pojedinačni povratak, a zatim u obnovu crkvenih objekata. Tako je u Banjoj Luci obnovljena župna crkva Uznesenja BDM, crkva župe sv. Josipa, izgrađene područne crkve sv. Joakima i Ane. 
U Brodu je, uz ostalo, obnovljena crkva i ured župe sv. Ilije proroka, obnovljena župna crkva sv. Mihovila, izgrađen pastoralni centar Brusnica, a pomoć je otišla i za obnovu mjesnih zajednica Donje Kolibe, Sijekovac, Kolibe Gornje, Koraće, Barice...

U Derventi je, uz ostalo, obnovljena župna crkva sv. Juraja Mučenika, izgrađena župna crkva u Žeravcu, uređeno pročelje crkve sv. Juraja... Takvih je na stotine projekata koji se financiraju iz državnog, odnosno proračuna Republike Srpske. Iz Federacije takvi podaci nisu dostupni. Inače, u posljednje četiri godine za povratak Hrvata, Vlada RS-a preko resornog ministarstva uložila je oko tri milijuna maraka, od čega po milijun u obnovu stambenih objekata i infrastrukturu, te oko 900.000 za obnovu vjerskih objekata i održivi povratak.

Zapela potpora

Osim Vlade RS-a i Komisije za izbjeglice BiH, pomoć Hrvatima još jedino stiže od Vlade Republike Hrvatske koja u kontinuitetu godinama pomaže Hrvatima u BiH. No, potpora je u tome dijelu sada bila zapela budući da je došlo do poteškoća koje su dovele do zastoja u isporuci građevinskog materijala. No, u tome smislu postignut je dogovor s predstavnicima Republike Hrvatske, gdje je dogovoreno usklađivanje procedura između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te se očekuje nastavak isporuke materijala za projekte koji su ranije odobreni.

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cinbenik
10:25 27.10.2011.

Sada sam razuvjeren,ali ipak nema povratnika na ognjistima,a niti su obnovljeni objekti u kojim su zivleli.Prije bih rekao da sve donacije i iz HR i drugih zemalja svijeta i iz vlasti BiH,sluze za odrzavanje HDZea na vlasti,jer svaka donacije ide preko njihovih institucija i najvise su usmjerene njihovim zeljama.Tako se po forumima recimo svadjaju ko je kome napravio kucu ,HDZe ili netko drugi,a znaju svi koji traze pomoc da moras biti dobar sa vladajucim HDZeom i da uglavno donacije dobivaju njihovi aktivisti i iz njihovih braniteljski udruga HVIDRe i udruge branitelja.Pri tome se nevodi racuna dali betko izgubi kucu u ratu ili je kuca ostala na spasenoj teritoriji.Tako da HDZe sluge na tim podrucima uglavnom obnavljau tamo gdje ima biraca,tj onim kome je to manje namijenjeno.

CI
cinbenik
10:34 27.10.2011.

Tako da su uglavnom obnavljana mjesta koja i nisu zahvacena ratom,a zahvaljujuci braniteljima,pa tako da bi branitelji bili u jarmu HDZea,ustvari ovise o HDZeu,jer im donose glasove,a ovi njima poslije prave kuce i daju razne donacije i tako branitelji sluze HDZeu,a oni to pripisuju svoim obnovama,bez obzira sto je donacija iz HR ili druge zemlje svijeta ili iz vade BiH.Pa je stoga za istraziti puteve donacija i gdje su stavrno zavrsavale,kada se vidi da nema povratka u Posavinu,pa cak i u mjestima koja Srbi nisu okupirali.O ovom o cemu pisem,je pisao i vas list o \"TRANSPARENTNOSTI\"donacija na HDZe nacin,a svatko ziv moze vidjeti da se Hrvati iseljaju iz Bosne i da skoro nema povratka,a tamo i gdje bi ga bilo ljuti su na HDZe zbog izdaje,a onda im mocni HDZe uskracuje prava za donaciju,mada je radi tih progranika i dosla.Smijesno.

CI
cinbenik
10:40 27.10.2011.

Valjda cemo dozivjeti da se otkrije prava istina i povjesne pogreske vladajuceg HDZea,a evo pocela je izgleda prva tuzba za crne fondove protiv HDZea,koja nebi trebala obici ni duznosnike HDZea BiH,a i mnoge clanove koji su i sticali kapital samo zato sto su HDZe,a ne zato sto su sposobni.Pomoce nam u tome i EU,protiv koje i jeste HDZe da bi zlouporabe zastarile,ali izgleda da ipak nece.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?