Čapljina

Hrvati u Hercegovini još uvijek žive u kampu

Kamp
09.08.2012.
u 11:36

Trenutno je u kampu tek 48 obitelji i ukupno nešto više od 80 stanovnika. Žive u jako lošim uvjetima, a pomoć dobivaju jako rijetko

Ne baš davno u izbjegličkom kampu Tasovčići kod Čapljine bilo je više od 500 “stanovnika”, tj. prognanih Hrvata iz srednje Bosne i regije Konjica. Bilo je tu više od stotinu obitelju smještenih u isto toliko limenih kamp kućica koje su opet podijeljene na dva ulaza. Tako je jedna polovina kamp kućice površine tek nekih desetak metara četvornih. No, i takav smještaj za prognanike je bio pravi raj na zemlji jer dugo godina nisu morali plaćati vodu i struju, a imali su i redovitu humanitarnu pomoć od stranih turista i hodočasnika koji dolaze u Međugorje pa onda rado svrate do Tasovčića. “Sada su ti posjeti i pomoć skroz rijetki. Nema više onolike pomoći u hrani i odjeći od naših donatora iz Italije, Njemačke, Engleske pa i Amerike… Sada smo sretnici ako po jednom ulazu dobijemo po litru ulja, malo šećera i brašna… Sada nas je u kampu tek 48 obitelji i ukupno nešto više od 80 stanovnika. Tko ima mogućnost, odlazi iz kampa. A ostali do daljnjeg ostaju u kampu koji evo vidite polako nestaje - govori nam Ivo Grgić, zamjenik voditelja kampa Tasovčići dok pratimo iskrcaj humanitarnih paketa pomoći u hrani koji su stigli u organizaciji Uprave za prognanike HNŽ-a. “Nakon Konjica, Jablanice i Mostara stigli smo podijeliti pakete pomoći i ovim napaćenim ljudima u kampu Tasovčići. Ovo je pomoć humanitarne organizacije INTERNACIONAL iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u sklopu projekta pomoći kolektivnim izbjegličkim centrima u našoj županiji. Dostavili smo ukupno 48 paketa pomoći za isto toliko obitelji koliko ih je ostalo u ovom centru u Tasovčićima. Naravno da bi bili najsretniji kada nitko ne bi bio u ovakvim kolektivnim centrima - istiće Stjepan Matić, koordinator Uprave za prognanike HNŽ-a dok s kolegom Enverom Brkanom nakon isporuke paketa pomoći razgovara s prognanicima o njihovim trenutnim potrebama i problemima. Više od polovine tih kamp kućica već je odneseno iz kampa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?