Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Hrvati u BiH počinju tihi otpor vlastima u Sarajevu

Nakon neuspjele epizode otprije deset godina, Hrvati uz potporu Zagreba počinju sustavno lobirati za svoja prava
19. travnja 2011. u 12:00 3 komentara 6 prikaza
\'Bosnian Croat youth wave flags in Mostar on March 17, 2011, during protest against systematic breaking of their constitutional rights through outvoting by Bosnian Muslim majority in Muslim-Croat Fed
Foto: AFP/PIXSELL

Hrvatske političke stranke u BiH ponovno će danas formirati Hrvatski narodni sabor (HNS) koji će okupiti izabrane hrvatske zastupnike, od općina do državne razine, koji trebaju upozoriti na to da vlast koju je uspostavio SDP u BiH nema potporu na najmanje polovici teritorija hrvatsko-bošnjačke FBiH. Politička klima u BiH posljednjih mjeseci je uzavrela – prije samo desetak dana pod automobilom HDZ-ova zastupnika u Zenici Ive Tadića aktivirana je eksplozivna naprava, a u središtu Tomislavgrada ubijen je potpredsjednik Hrvatske seljačke stranke Ante Malić.

Užareno političko stanje

Za slučaj Zenica utvrđeno je da je nagaznu vojnu minu tzv. paštetu postavio dužnosnik stranke koju vode braća Lijanovići, inače suvlasnici mesne industrije iz Širokog Brijega, koji su se našli u društvu nove vlasti pod okriljem probošnjačkog SDP-a. Za ubojstvo političara Malića još se uvijek ne znaju motivi.

No, iako većina Hrvata očekuje oštrije poteze protiv SDP-ove vlasti koja zapravo promiče bošnjačke interese, stranke okupljene oko dva HDZ-a odlučile su, poučene iskustvom otprije deset godina kada je međunarodna zajednica tenkovima ugasila Hercegovačku banku koja je bila lokomotiva tadašnje političke pobune, krenuti srednjim putem.

– Želimo ponuditi dokument koji nudi izlaz iz sadašnje situacije i sve što budemo radili, bit će u skladu s ustavom i zakonom. To nije skup koji će uvesti Herceg-Bosnu na mala vrata. Nije riječ ni o kakvim podjelama Bosne i Hercegovine – rekao je jučer predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavljujući donošenje rezolucije i odluke o ponovnom osnivanju HNS-a.

Doznaje se da su svojevrsno odobrenje za takve poteze predsjednici HDZ-a BiH Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić dobili su iz ureda predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor prigodom posljednjih susreta.

700 zastupnika

U prijedlogu dokumenata koje će danas razmatrati oko 700 zastupnika rezolucija je koja dugoročno zagovara takvu reformu ustava “koja bi dovela do utemeljenja više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom”. Jednako tako ustrojit će se Glavno vijeće HNS-a koje bi na terenu provodilo jedinstvenu politiku, po uzoru na židovski model, bilo da je riječ o sredinama u kojima su Hrvati većina (Hercegovina) ili manjina u Sarajevu te Republici Srpskoj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

  • Bralo:

    Niko ti ne moze biti veci neprijatelj od samog sebe.....

  • crveni oktobar:

    Stara narodna poslovica kaže: ko drugom jamu kopa, sam u nju pada,pa tako i ovi sa HNS,malo će tračit i raspa kud koji mili moji...

  • oldday:

    Koliko glup mora biti novinar pa da objelodani jednu ovakvu rečenicu: \"Nakon neuspjele epizode otprije deset godina, Hrvati uz potporu Zagreba počinju sustavno lobirati za svoja prava.\" Sutra će ovo biti dokaz na nekom novom suđenju Hrvatskopj autonomiji o miješanju ... prikaži još! Zagreba u tuzemne poslove susjedne države! Ne kažem da to ne treba raditi ali ovako javno objavljivati??? Postavljam veliki upitnik na sposobnost rasuđivanja i novinara i urednika koji je ovo pustio!