USPOSTAVA VLASTI

Hrvati održali obećanje, nova vlast u Posavskoj Županiji i ZHŽ

skupstina
VL FOTO
02.04.2011.
u 17:04

Upućena rezolucija kojom se osuđuje negiranje volje Hrvata pri ustroju vlasti u Federaciji BiH

Sjednice skupština Posavske i Zapadnohercegovačke županije jučer su održane čime su Hrvati održali obećanje i počeli konstituiranje vlasti u županijama. Lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić o ovakvoj su dinamici konstituiranja vlasti u županijama i govorili proteklih dana. To se dogodilo u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, slijede Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska. Najviše zakonodavno tijelo Posavske županije jučer je imalo nastavak konstituirajuće Skupštine PŽ-a.

Dogovor dva HDZ-a

Izabrane su čelne pozicije zakonodavne vlasti i predložen mandatar za izvršnu vlast Posavske županije. Za predsjednika Skupštine izabran je Mario Jurkić iz Domaljevca (HDZ 1990.), a za dopredsjednika Skupštine Anes Osmanović iz Odžaka (SDA). Predsjednik Jurkić je za mandatara Vlade predložio Marijana Oršolića (HDZ BiH), ministra financija u proteklom mandatu Vlade Posavske županije. Na zasjedanju su bili svi - 21 skupštinski zastupnik. Skupštinsku većinu čini, inače, koalicija dva HDZ-a s 13 zastupnika. Podsjećamo, na dnevnome redu koji je usvojen 2. prosinca prošle godine sjednica je prekinuta nakon što su zastupnici upoznati s konačnim potvrđenim rezultatima izbora u Skupštini Posavske županije, uručene su potvrde o dodjeli mandata zastupnika koji su dali prisegu.

U Komisiju za izbor i imenovanja izabrani su Željko Ćošković, Ružica Vukić, Mato Brašnić, Nuhad Garić i Ilija Mikić. Tajnim glasovanjem zastupnici Skupštine PŽ-a opredijelili su se za liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. Liste iz reda hrvatskoga naroda: lista Mije Matanovića dobila je 13 glasova, lista Nine Sušilovića tri glasa. Liste iz reda bošnjačkoga naroda izabrane su također tajnim glasovanjem (lista Enesa Salkanovića dobila je četiri glasa i lista Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić jedan glas).

Rezolucija ZHŽ-a

Kompletan izborni materijal upućen je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na provjeru, potvrđivanje i dodjelu mandata. Nakon dugog vijećanja, Skupština Zapadnohercegovačke županije pod presjedanjem Ante Mišetića jučer je usvojila i rezoluciju protiv grubog negiranja izborne volje hrvatskog naroda i formiranja nelegitimne i nelegalne vlasti u FBiH. U rezoluciji su osuđeni svi oni koji su prihvatili slugansku ulogu oko realizacije antihrvatskih političkih programa, što znači izdaju nacionalnih interesa potvrđenih na izborima. Rezoluciju su predložili HDZ BiH i HDZ 1990., a potpisalo ju je 16 od 21 zastupnika. Za mandatara Vlade predložen je Zdenko Ćosić. On bi u sljedećih mjesec dana trebao predložiti imena ministara buduće Vlade Zapadnohercegovačke županije. Usvojen je i proračun za 2011. godinu u iznosu od 74,098.600 maraka.

Odbijena su četiri amandmana Narodne stranke Radom za boljitak, sva četiri vezana uz značajna financijska izdvajanja iz proračuna ZH županije, zbog nezavidne financijske situacije u kojoj se županija nalazi. Sjednica je nakon višesatnog zasjedanja prekinuta na 6. točki dnevnoga reda koja se odnosi na izbor izaslanika Skupštine ZHŽ-a u Dom naroda federalnog Parlamenta, i na tome će se nastaviti u ponedjeljak. Razlog je što je sedam kandidacijskih lista (HDZ, HSP, HDZ 1990., Ante Pavlovića i Stipe Šakića s imenima ukupno 12 kandidata) predano dan prije Skupštine, a žalbeni rok je 48 sati.

Ključne riječi

Komentara 2

OL
oldday
17:54 02.04.2011.

Pitanje: Tko ili što je spriječavalo konstituiranje vlasti u uvim županijama do sada? Zašto to nije učinjeno prije pola godine?

CI
cinbenik
13:32 03.04.2011.

Stvarno smo mi Hrvatio dgovorni,pa hoceli netko kazniti ove sluge Miloseviceve politike.Kako moze HDZe da pobijedi u Posavini gdje je njihova politika nanijela najvise stete.Imali to logike ili je upitanju jednoumlje i nemozemo sgledati istinu.Cija vam je politika srusila most u Orasju 1991.Jesteli i dalje uvjereni da se moro srusit da se spasi Hrvatska.Srusio ga Hercegovacki lobi da bi svi putevi isli preko njih i da bi se oni obogatili.Dokle cete u posavini sluziti drugim,a protiv svoih interesa,opametitese jednom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?