HRVATI U OPORBI

Hrvati odbili primopredaju svih dužnosti

vlast
VL FOTO
19.03.2011.
u 12:56

Dosadašnji hrvatski ministri su se pridržavali pismenog naputka predsjednice Krišto da ne predaju dužnost dok se pravno ne razjasni situacija oko izbora nove vlasti

Primopredaja vlasti između dosadašnjih federalnih ministara i novoizabranih, kojima dva HDZ-a osporavaju legalitet, nije protekla glatko kako su “platformaši” očekivali.

Odbili predati dužnost

Predsjednica Federacije Borjana Krišto i pet hrvatskih ministara odbili su jučer predati dužnost i urede „nasljednicima“ koje je imenovao krnji Parlament FBiH. Umjesto primopredaje, predsjednica Krišto jučer je pisala prijave i dopise kojima se nastoji osigurati angažman institucija pravne države i međunarodne zajednice u zaštiti ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine, za koji ona ističe da je grubo narušen neustavnim održavanjem sjednice Doma naroda.

S druge strane, već u ranim jutarnjim satima u sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu službeno je izvršena primopredaja premijerske dužnosti između Mustafe Mujezinovića i Nermina Nikšića. Ovom događaju nazočili su svi novoimenovani ministri, ali tek nekolicina dosadašnjih. Računajući novog starog ministra Desnicu Radivojevića, tom susretu su od dosadašnjih članova Vlade nazočili i odlazeća ministrica obrazovanja i znanosti Meliha Alić te ministar za izbjeglice i raseljene osobe Edin Mušić. Nikšić je kazao kako će preuzimanje ministarstava ići postupno.

-Mi ćemo raditi svoj posao, a i te stvari će doći na svoje mjesto, kazao je Nikšić.

Bez problema je jučer obavljena primopredaja u svim ministarstvima gdje su pozicije držali kadrovi SDA i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dok je potpuno drukčija situacija bila u pet “hrvatskih” ministarstava. Dosadašnji hrvatski ministri su se pridržavali pismenog naputka predsjednice Krišto da ne predaju dužnost dok se pravno ne razjasni cijela situacija oko izbora nove vlasti. Ministar rada i socijalne skrbi Perica Jelečević jučer je bio u Orašju, a novopostavljeni ministar Vjekoslav Čamber do popodnevnih sati nije se pojavio u ministarskom uredu, koji se nalazi na Vilsonovu šetalištu u Sarajevu. Navodno se tek telefonski javio tajniku ministarstva.

-Ja sam, kao i ostali ministri, dobio pismo predsjednice Federacije Borjane Krišto da ostanemo na dužnosti dok se o svim ovim događanjima i načinu postavljanja nove vlasti ne očituju institucije pravne države, kazao nam je dosadašnji ministar Perica Jelečević.

Jedini Lijanović

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu financija, ministar Vjekoslav Bevanda jučer je obnašao svoje redovite aktivnosti, a novi ministar Ante Krajina nije preuzeo dužnost i ured. Istovjetna situacija bila je jučer i u Ministarstvu pravosuđa gdje Feliks Vidović nije predao dužnost Zoranu Mikuliću. Do primopredaje nije došlo ni u Ministarstvu okoliša i turizma, a jedini koji je pokušao preuzeti dužnost je Jerko Ivanković Lijanović, ali ne u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, već u uredu dopremijera u zgradi Vlade Federacije.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
park
18:56 19.03.2011.

Navečer izađeš iz kancelarije , a ujutro nova brava , nova sekretarica , novi ministar i novi zahod !!!

KL
KlaWocin
23:33 19.03.2011.

Navečer zaspeš u biH ujutro se probudiš kad ono nema BIH!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?