Diplomatska ofenziva

Hrvati od svih članica PIC-a traže promjenu Statuta

Stari most
15.10.2012.
u 09:31

Dokument je iniciran nakon što je OHR postavio turskog diplomata u rad povjerenstva za promjenu izbornih pravila u Mostaru

Najjače hrvatske političke stranke u Mostaru zatražile su od država članica Vijeća za provedbu mira (PIC) da se izjednače izborna pravila u Mostaru s drugim sredinama u Bosni i Hercegovini, ističući da se sadašnjim rješenjem negira demokracija i pogoduje malobrojnijim Bošnjacima da imaju više gradskih vijećnika u većinskom hrvatskom gradu.

Novi pregovori

Dokument naziva Memorandum o stajalištu Hrvata u Mostaru dostavljen je svim diplomatskim predstavnicima zemalja članica PIC-a i prethodi novoj inicijativi Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) da pokuša posredovati u promjeni izbornih pravila za Mostar uspostavom radne skupine. Jedino u tome gradu u BiH protekle nedjelje nisu održani lokalni izbori jer je Ustavni sud BiH ukinuo prijeporne odluke o izbornim propisima. 
Čelnici gradskih organizacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u Memorandumu su naveli da je s oko 60.000 stanovnika ‘Mostar praktično glavni grad Hrvata u BiH’ te su upozorili kako za razliku od gradova poput Tuzle, Zenice, Banje Luke jedino tu vrijede izborna pravila koja je nametnuo OHR po kojima se favoriziraju Bošnjaci. 
Pri tome su predložili da Mostar bude jedinstvena izborna jedinica s 95.000 birača i upozorili da prijedlozi bošnjačkih stranaka o stvaranju više izbornih jedinica neće dovesti do integracije grada te bi mogli biti razlog ‘novih napetosti i političke nestabilnosti’.

Radikalizacija stanja

Bošnjačke političare i lokalne predstavnike Islamske zajednice u Mostaru optužili su da pokušavaju radikalizirati stanje te da ne žele provesti presudu Ustavnog suda BiH koji je poništio odredbe po kojima se isto vijećnika bira iz jedne od većinskih bošnjačkih izbornih područja koje broje više od 7000 birača kao i iz većinskog hrvatskog područja koje ima četiri i pol puta više, oko 30.000 birača. Hrvatski politički predstavnici u Mostaru usprotivili su se i odluci OHR-a da uključi predstavnika Turske u rad povjerenstva za promjenu statuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?