Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Hrvati iz cijele BiH snažno stali iza velike koalicije

Konsenzus o potrebi poboljšanja pozicije Hrvata u BiH se prelijeva i izvan granica BiH. Pljesak dobiven od svih je ono što karakterizira novu pojavu na hrvatskoj stranačkoj sceni u BiH
13. studenoga 2010. u 13:37 3 komentara 2 prikaza
aplauz
Foto: VL FOTO

Široki konsenzus zahvatio je sve pore društva – od političara, umjetnika, znanstvenika, crkvenih velikodostojnika, intelektualaca, ali i ostalih građana.

Širok konsenzus

Konsenzus oko zaustavljanja daljnjega ponižavanja hrvatske pozicije u BiH te nove politike koja bi Hrvate dovela u ravnopravan položaj s ostala dva naroda. Dapače, upravo su Hrvati izvan politike svojim izjavama i djelovanjem utrli put formiranju velike koalicije i potpisivanju sporazuma Dragan Čović – Božo Ljubić. No, konsenzus se ne odnosi samo na Hercegovinu. Možda još snažnije Hrvati središnje Bosne, Sarajevske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Unsko-sanske i Posavske županije te Hrvati Republike Srpske podržavaju uspostavljanje velike koalicije. Potpuno neočekivano konsenzus je pogodio sve slojeve društva. Sve je kulminirao izborom Željka Komšića u Predsjedništvo te Miloševićeva savjetnika Emila Vlajkija za dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda. Uslijedila je najava Zlatka Lagumdžije da pretendira na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH, iako ta pozicija u ovom mandatu pripada Hrvatima. Nepravda se nastavila najavom deložacije nadbiskupa vrhbosanskoga, uzoritog kardinala Vinka Puljića iz sarajevske rezidencije. Gotovo da više nema razlika: lijevi ili desni, Napredak ili Matica hrvatska, crkveni velikodostojnici u Hercegovini ili Bosni, Hrvatska zajednica Herceg Bosna ili Hrvatski intelektualni zbor, građani Viteza, Jajca, Žepča, Kiseljaka, Livna, Tomislavgrada, Odžaka, Orašja, Gruda ili Stoca... Konsenzus oko potrebe poboljšanja pozicije Hrvata u BiH prelijeva se i izvan granica zemlje - u Hrvatsku, ali i u iseljeništvo.

Pljesak od svih

Pljesak svih je ono što karakterizira posve novu pojavu na hrvatskoj stranačkoj sceni u BiH. S pravom su Hrvati središnja Bosne i Posavine bili nezadovoljni svojim statusom na hrvatskoj političkoj sceni. Predsjednici hrvatskih stranaka gotovo su svi hercegovački Hrvati. Izuzetak je jedino predsjednica HSS-a Ljiljana Lovrić koja je iz Kiseljaka. Zbog toga valja biti oprezan u raspodjeli mjesta u vlasti. Ako su Hercegovci na čelu stranaka, onda je nužno da središnja Bosna i Posavina moraju u znatno većoj mjeri biti zastupljeni u podjeli pozicija u vlasti koje pripadaju Hrvatima na svim razinama. Upravo su podjele na Hrvate Bosne, Posavine i Hercegovine u velikom dijelu slabile hrvatsku poziciju u BiH, što su vješto znali iskoristiti Sarajevo i Banjaluka.

Proaktivna politika

Velika hrvatska koalicija bi to trebala zaustaviti. Velika koalicija je svoju prvu zadaću ispunila. Spriječila je pakleni pokušaj potpunoga izbacivanja legalno izabranih hrvatskih predstavnika iz tijela vlasti. No primarni zadatak koalicije tek dolazi. Akumuliranje konsenzusa i pretakanje u jasan cilj – izgradnju proaktivne politike vidljivog popravljanja položaja Hrvata u BiH. Glavni tvorci velike koalicije Čović i Ljubić se slažu da je to hrvatska federalna jedinica u sklopu međunarodno priznatih granica. Identičan stav imaju i sve manje stranke, buduće članice velike hrvatske koalicije.

 • Avatar bucalo
  bucalo:

  o cemu se tu prica o 7 posto teritorija koje imamo znaci ispod 10 posto mi smo manjina

 • bolimeuvozasve:

  dosta je bilo sranja sad u protunapad

 • dzalic:

  Dvadeset godina Hrvvati Bih su taoci svoji nesposobni politicara i dejtonskog mirovnog sporazuma.Krivousti nas je iskoristio za svoje politicke ciljeve , zar nitko tada nije mogao skužiti mogucnost da nam muslimani biraju predstavnika u predsjednistv ili da nas vlajki predstavlja ... prikaži još! Da to je shvatio Zubak aki ste ga linčovali.Tada je bilo bitno da smo se izborili za Hrvatsku a nismo bili svjesni da smo ginuli za drugu državu dok smo svoju imovinu dali drugima za prazna obecanja o brizi Hrvatske države o Hrvatima van Hrvatske Prodali su nasu posavinu za knin nasu bosnu su isporucili muslimanima , a za to su glavni krivci isti ovi koji prave koaliciju na propalom projektu radi ocuvanja vlasti