EU IZBORI

Hrvati iz BiH biraju europske zastupnike

izbori
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
14.04.2013.
u 10:24

Vaš glas bit će valjan ako glasate samo za jednu listu, ako zaokružite listu i jednog od kandidata s te liste, ili ako zaokružite samo kandidata

Državljani Hrvatske koji žive u BiH jučer su u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci birali hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Birališta su otvorena jučer u 7 sati, a kako su nam rekli u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, nije bilo nikakvih problema u biračkom procesu. 
- Do 3. travnja se za glasovanje prijavilo oko 2000 hrvatskih državljana koji žive u BiH, ali imamo dosta ljudi koji još dolaze i prijavljuju se. Nakon što prođu provjere, njima se odobrava glasovanje na ovim izborima i oni obavljaju svoju građansku dužnost.

Očekuju veći broj

Mislimo kako će broj glasača u BiH zbog toga biti daleko veći od 2000, koliko ih se prijavilo do 3. travnja - rekli su nam jučer u hrvatskom Veleposlanstvu u Sarajevu. Na ovim izborima glasači biraju kandidate s 28 kandidacijskih listi na kojima ima po 12 kandidata. Nema posebne liste za dijasporu, što znači da su liste kandidata iste i u Zagrebu i u Mostaru. Ipak, pojedini kandidati na listima žive i rade u BiH, tako da se očekuje kako će upravo oni dobiti najviše glasova bh. birača. Važno je naglasiti kako ovi izbori traju dva dana, tako da će birači i danas moći birati hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Iako je BiH još uvijek daleko od Europske unije, postoje veliki izgledi kako će Hrvati iz BiH nakon ovih izbora dobiti svog predstavnika u Europskom parlamentu. Ovakve poruke su se mogle čuti i tijekom predizborne kampanje gdje je biračima poručeno kako bh. Hrvati ne smiju propustiti prigodu da dobiju svog zastupnika u jednoj od najvažnijih institucija Europske unije. Dio glasača je svakako ove poruke shvatio ozbiljno, što se može iščitati iz komentara birača tijekom jučerašnjeg dana. 
- Hrvatska je moja druga domovina, moja isto tako draga domovina. Imam tamo imovinu, provodim tamo svoje godišnje odmore - izjavila je Alma Jelečević-Ibišević koja je jučer izašla na izbore. Ona je dodala kako prati politička događanja u susjednoj Hrvatskoj te kako je imala svoje favorite za koje je glasovala.

Stav birača iz BiH

Almin stav je jasan znak kako su građani BiH zainteresirani za događanja vezana uz Europsku uniju te kako žele biti dio suvremenog svijeta. Mostarci su jučer ironično komentirali kako mogu birati kandidate za dužnosti u Europskoj uniji, ali ne i za Gradsko vijeće grada u kojem žive. - Nakon što izaberemo ljude za parlament EU, valjda ćemo dobiti priliku izabrati nove ljude i za naš “lokalni parlament”. Samo je u Mostaru moguće doći u situaciju da ne možete birati lokalnu vlast, ali možemo birati dužnosnike Europske unije - govori nam jedan od birača kojeg smo zatekli na biračkom mjestu. Mostarci su ipak jučer bili zadovoljni što su se izbori, makar i za Europsku uniju, vratili u ovaj grad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?