ZAOKRET

Hrvati, Bošnjaci i Srbi su zbog diskriminacije mijenjali saveze

karadzic
VL FOTO
30.07.2011.
u 15:32

Hrvati i Bošnjaci bili su saveznici na početku rata u obrani od agresije i prilikom oslobađanja Hrvatske te deblokade Cazinske krajine.

Ne tako davno, prije šesnaest godina združene postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane osvojile su u Glamoč i Bosansko Grahovo. Operacija Ljeto ‘95. bila je jedan od presudnih za konačno oslobađanje Hrvatske i praktično je predstavljala uvertiru za Oluju. Zauzimanjem Bosanskoga Grahova hrvatske snage praktično su presijekle prometnu žilu kucavicu Knina koja je preko Drvara vodila prema Banjoj Luci. Ovu je akciju bilo moguće provesti na temelju Splitskog sporazuma koji su potpisali tadašnji hrvatski i bošnjački čelnici, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, o slobodnom ulasku hrvatskih postrojbi na teritorij BiH.

Vezanje zastava

Takvih savezništava, razvrgavanja, sklapanja novih, priklanjanja jednoj ili drugoj strani u posljednjih 20-ak godina u BiH bilo više, a u načelu uvijek su se dvije strane okretale protiv treće kada su osjećali opasnost od pogubne politike koju su vodili njezini ideolozi. 
Prije prvih višestranačkih izbora Hrvati i Bošnjaci, odnosno njihove stranačke uzdanice HDZ BiH i SDA su bili najsnažniji saveznici. Na svim značajnijim predizbornim skupovima zastave su vezivali ove dvije stranke najavljujući praktično zajednički odgovor pred nastupajuću agresiju takozvane JNA. Što javno, što tajno i prije početka rata pregovarali su predstavnici Muslimana i Hrvata sa Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem. Poznati su dogovori oko odluke o ostanku BiH unutar granica krnje Jugoslavije, ali i dogovori Boban-Karadžić oko novog unutarnjeg ustrojstva ove zemlje i podjele interesnih zona Srba i Hrvata. U ratu su se savezništva mijenjala upravo prema mudroj izreci da je sve prolazno i da su samo interesi vječni. Od savezništva Teritorijalne obrane i HVO-a do kasnijeg rata i ponovnog savezništva potkraj ratnog sukoba oko deblokiranja Cazinske krajine i oslobađanja dobrog dijela Hrvatske. U slučaju BiH nikada do sada ovi savezi nisu bili dugog roka trajanja. Odmah po uspostavi Federacije BiH u Washingtonu 1994. godine imamo latentno nepovjerenje, incidente, otvorene sukobe između Hrvata i Bošnjaka.

Obrat radi vlasti

Cijelo to vrijeme srpska je strana uglavnom bila pošteđena izravne konfrontacije omeđena svojim entitetom. Dvadeset godina nakon rata izraženo političko savezništvo je između vodećih hrvatskih i srpskih stranaka i to zbog tendencija bošnjačke političke elite da dominira nad voljom Hrvata, a onda i Srba.

To je do izražaja došlo u FBiH gdje su Hrvati eliminirani iz vlasti unatoč tome što je za dva HDZ-a glasovalo 90 posto naroda, a u vlasti su instalirana stranke s minornom hrvatskom potporom poput HSP-a BiH.

To je generiralo najveću krizu u BiH nakon rata čime su poljuljani i temelji Daytonskog mirovnog sporazuma. Kako se ubuduće jedna strana ne bi priklanjala drugoj jer im prijeti treća strana, a što opet sve može dovesti do destabiliziranja ukupnih odnosa, treba redefinirati daytonski poučak i stvoriti državu po mjeri Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar bucalo
bucalo
15:53 30.07.2011.

to ce se desit zoka znas kad za naredni 50tak godina dok se jos malo lopovi nakupe love, a narodu ne dojadi znas kako je lenjin govorio kad narod ucuti onda je opasno dok galame nije problem .........

KR
krtica
01:09 31.07.2011.

Stvoriti drzavu - ne po mjeri Hrvata, Bosnjaka i Svrba - nego stvoriti slobodnu, jednakopravnu, neovisnu (od balijskih drzava i Zapadnih!) drzavu sa tri entiteta s jednakim pravima i duznostima! Ako ovako nastavi, odraz je prijasnje tvorevine jednoumlja - tj. Yuga u malome!!!

CL
cleuna
15:14 31.07.2011.

sve dotle dok politička elita u Sarajevu misli da oni imaju isključivo pravo raspolaganja sa BiH nece biti rjesenja problema.Pa i Jugoslavija se raspala zbog toga sto je jedan narod mislio da može dominirati na svima ostalima.Neka mi neko objasni razliku između tadašnje srpske i današnje bošnjačke politike.Zato samo treci entitet i nista više ni manje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?