Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Hrvate će zastupati SDP-ovci iz Goražda, Bihaća, Zenice...

Lagumdžija ima dovoljno zastupnika da potpuno eliminira Hrvate iz buduće vlasti, ponavljajući matricu s izborom predsjednika države.
20. listopada 2010. u 08:09 4 komentara 4 prikaza
lagumdžija
Foto: VL FOTO

Zlatko Lagumdžija prvi je bošnjački politički čelnik koji je do kraja razgolitio i u praksu proveo sve mogućnosti izbornih makinacija, manipulacija i prijevara koje je ozakonio nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch putem kojih pokušava Hrvate potpuno eliminirati iz vlasti na razini Federacije BiH.

Monstruozni plan

Ovaj monstruozni plan, koji je razrađen zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA), praktično je okončan prije početka održavanja izbora. SDP je na listama u većinskim bošnjačkim županijama visoko pozicionirao svoje Hrvate, ili je pak stranačkoj mašineriji naložio da se putem preferencija izaberu u skupštine otkuda bi mogli popuniti kvotu za federalni Dom naroda. Taj mehanizam izbora zastupnika u federalni Dom naroda, koji drži ključeve vlasti ovoga entiteta, tako je omogućio da SDP sada sigurno ima nekolicinu svojih Hrvata u Goraždu, Zenici, Bihaću i Sarajevu čiji glasovi mogu biti protiv većinske, skoro 95-postotne volje Hrvata i tako praktično otvoriti prostor izbacivanja hrvatskih stranaka iz vlasti. Nametnute ustavne promjene i Izborni zakon tako su praktično omogućili da hrvatski izlazak ili neizlazak na izbore gotovo ne znači ništa oko izbora predsjednika Federacije i imenovanja Vlade te posredno i državnog Doma naroda. Problem je u tome što se izaslanici u federalni Dom naroda biraju prema kriteriju popisa pučanstva iz 1991. godine. Na taj način se dvojica Hrvata biraju u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje ih jedva ostalo nekoliko postotaka, jednako kao i u Hercegbosanskoj ili čak trojica iz Srednjobosanske županije. U toj županiji Hrvati su praktično sada na rubu hoće li biti manjina, no jednak se broj Hrvata bira kao i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - gdje su većina. Zanimljivo je da se po jedan Hrvat bira iz Bosanskopodrinjske, Unsko-sanske, Sarajevske županije. Pravi je, međutim, problem ‘pronaći’ Hrvata u Goraždu. Čak dvojicu Hrvata će imati u Zeničko-dobojskoj županiji, po jednoga u Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji. Ustavom i Izbornim zakonom je propisano da trećina izaslanika iz kluba jednoga naroda može predložiti kandidata za predsjednika.

Ustavna reforma

U slučaju da u prvom krugu glasovanja ne dobije potrebnu potporu, što predstavnici hrvatskih stranaka mogu osporiti, u drugom je vrlo tijesno, no SDP-SDA većina u Zastupničkom domu može potvrditi izbor predsjednika koji daje mandat za sastav Vlade. U toj Vladi SDP može postaviti sve svoje Hrvate ili pak koketirati s hrvatskim strankama kako bi eventualno začepio usta Hrvatima o nelegitimnom izboru. Zbog toga Hrvatima sada treba okupljanje, temeljna ustavna reforma s teritorijalnim preustrojem, ali i provedba popisa pučanstva kako bi se omogućilo da većinska hrvatska područja određuju koga će birati i tko će sjediti u Domu naroda i time diktirati uspostavu vlasti.

  • mitar:

    Moj kresicu,crni kresicu pa nije Lagumdzija kriv sto ima sve manje Hrvata u BiH,vec gazda ovih novina lepi drance bre covic trckaralo mileta od Laktasa.

  • park:

    Moj krešiću , svako parćikanje sa miletom je kontra produktivno . Taj čovjek je protiv moje zemlje BiH , a ja se nadam da vi to niste ? Jestel čuli šta reče đeneral Mladić , ako mogne popiće vam svu ... prikaži još!u krv , a mile je ko i đeneral !

  • JohnConnor:

    Lagumdzija pocinje voditi politiku kao Milosevic i bit ce glavni krivac ako se BiH u skoroj buducnosti raspadne. Jedino rijesenje za BiH je i da Hrvati imaju svoju federalnu jedinicu i zato se mora boriti.