Cijene padaju!

Hrana jeftinija, raste industrijska proizvodnja, pada nezaposlenost

Košarica
30.03.2013.
u 09:00

Cijene lijekova, kruha, vode, struje, plina ostale iste. poskupjelo gorivo i jaja

Hoće li se nakon dugog kišnog razdoblja, napokon i stanovnicima BiH ukazati sunce? Iako politička previranja ne pokazuju takve mogućnosti, neki pomaci pokazuju da bi i na sumorne balkanske prostore moglo napokon stići sunčano proljeće. Naime, cijene hrane u BiH su nakon dugo vremena zabilježile pad.

Vidljivi pomaci

Osim toga, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na dan 28. veljače 2013. bilo je 554.605 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. Zaista mnogo, ali u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba se smanjio za 35 osoba ili 0,01%.
Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 658 osoba (0,23%), dok se povećala u Republici Srpskoj za 517 osoba (0,33%) i Distriktu Brčko za 346 osoba (2,85%). Mali pomak za statistiku, ali značajan za one koji godinama i desetljećima čekaju posao. Stiže još jedna ohrabrujuća vijest. Industrijska proizvodnja u BiH za prva dva mjeseca ove godine veća je za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Veća je za 11,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali manja za 4,5 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2012. godine. I direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović donio je još jednu ohrabrujuću vijest za bh. pučanstvo, barem za većinu osoba koje jedva sastavljaju kraj s krajem. Nažalost, mnogi to i ne uspijevaju, a manjak novca nadoknađuju peglanjem kartica. Naime, dok su ranija izvješća bila prepuna poskupljenja, kako tvrdi Milanović, u veljači cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku nisu zabilježile promjene u odnosu na siječanj.

Val sniženja cijena

Sniženja su zabilježena u odjelu odjeće i obuće za 6,4 posto, zdravstva za 1,4 posto, te namještaja, kućanskih aparata i redovnog održavanja kuće za 0,1 posto. Niže su cijene odjeće i obuće za 1,8 posto, ostalih dobara i usluga za 0,4 posto, namještaja, uređaja za kućanstvo i redovno održavanje kuće za 0,2 posto. U veljači je pojeftinio i šećer za 3,2 posto, kava za 2,1 posto, ulje za jedan posto, pšenično brašno za 0,5 posto, te mlijeko za 0,2 posto, dok su cijene lijekova, kruha, domaćih cigareta, vode, električne energije, plina i odvoza otpada ostale iste, što je također pomak. Ipak, da se previše ne veselimo neke cijene u BiH su i porasle. Cijene Supera 95 veće su za 3,2 posto u odnosu na siječanj, Bezolovni 95 za 2,8 posto, jaja za 0,7 posto, bezalkoholna pića za 0,2, te strane cigarete, dizel i meso i mesne prerađevine za 0,1. Poskupjela su i alkoholna pića i duhan 6,2 posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,6 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, te obrazovanje za 1,2 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?