SIMPOZIJ

HPV je jedna od noćnih mora žena ali i muškaraca

simpozij
Braco Selimović
05.06.2011.
u 12:50

Na Medicinskom fakultetu u Mostaru održan je simpozij pod nazivom “Humani papilomavirus u stvarnom vremenu”

U dvorani Medicinskog fakulteta u Mostaru održan je simpozij koji su organizirale Sekcija za humane papilomaviruse, Hrvatsko društvo za urogenitalne spolne prenosive infekcije, Sveučilišna bolnica i KBC pod nazivom “Humani papilomavirus u stvarnom vremenu”, na kojemu se govorilo o novim medicinskim spoznajama o infekcijama HPV-om te o preventivnim programima i primjeni cjepiva protiv HPV-a.

Na simpoziju su prezentirane nove znanstvene spoznaje o epidemiološkom, virosološkim, imunološkim te kliničkim aspektima infekcije humanim papilomavirusima. Istaknuto je kako je HPV jedna od noćnih mora žena i muškaraca. Ovaj spolno prenosivi virus dolazi u više od sto različitih genotipova. Većina genotipova je bezopasna, no preostali dio povezan je s različitim bolestima koje dolaze u obliku bradavica pa sve do malignih karcinoma.

- Ovo predavanje je isključivo namijenjeno profesionalcima, te su sudjelovali liječnici različitih specijalnosti te znanstvenici koji se bave ovom granom medicine. Ova informacija bi trebala biti prenesena na niže razine, prvenstveno na području ZHŽ-a i HNŽ-a. Informacija bi trebala stići do svake žene, ali i muškarca, a sve kako bidmo ih uputili na potrebu redovitih pregleda. Zapravo, cilj nam je potaknuti da se na razinama lokalnih samouprava, a u organizaciji raznih udruga, prezentiraju svjetska iskustva, rekao je Ante Ćorušić dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

U Bosni i Hercegovini godišnje od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre 150 žena. Trenutačno s tom bolešću živi 1700 žena. Smatra se da 60 posto žena tijekom generativne dobi biva zaraženo jednim ili više od stotinjak poznatih tipova HPV-a, dok je zaraza u muškoj populaciji niža i prisutnost virusa se teže dokazuje.

Kod mlađih osoba, između 18 i 25 godina, zaraza virusom iznosi 60 posto, no prekancerozne i kancerozne promjene vrata maternice pojavit će se samo kod žena s trajnom infekcijom. HPV se u većini slučajeva prenosi spolnim putem, ali i izravnim kontaktom sa zaraženom sluznicom i kožom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?