ODGOVOR HELEZU

HNS i branitelji najavili pobunu protiv zakona

HNS
16.03.2013.
u 11:03

Potrebno definirati status vojnih osiguranika jer to nije učinjeno ovim zakonom

Odbor za branitelje, socijalnu politiku i NATO HNS-a BiH i Odbor za branitelje Predsjedništva HDZ-a BiH smatra neprihvatljivim Prijedlog zakona o prijevremenoj starosnoj mirovini pod povoljnijim uvjetima, koje je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru. Smatraju ga potpuno neprihvatljivim jer u pripremi Prijedloga nisu sudjelovali legitimni predstavnici hrvatskog naroda i krovnih udruga HVO-a i na taj način nisu mogli biti provedeni i njihovi jedinstveni prijedlozi i mišljenja, a što je bila obveza predlagatelja i zaključkom Doma naroda Parlamenta FBiH.

Oni traže od hrvatskih zastupnika, predstavnika političkih stranaka HNS-a BiH u oba doma Parlamenta FBiH da spriječe usvajanje ovog zakona, koji je usmjeren protiv interesa pripadnika HVO-a i pripadnika MUP-a HR HB. Tumačenja koja je iznio ministar branitelja i invalida rata FBiH Zukan Helez nazvali su čistom obmanom javnosti i objašnjavaju što bi u cijelosti donio njegov zakon. U opširnom objašnjenju stoji: kako prema podacima iz mirovinskog osiguranja, prosječna mirovina ostvarena prema zakonu o MIO, opći propisi, iznosi 340,93 KM.

Prosječna mirovina ostvarena prema uredbama 1.2.3., Zakon o službi u Vojsci Federacije BiH, Zakon o demobiliziranim braniteljima, iznosi 461,49 KM. Najviša mirovina ostvarena po povoljnim uvjetima iz ovih uredbi iznosi 1,778,14 KM i ima 68 korisnika. Primatelji najviše mirovine od zakonskog maksimuma 2071,00 KM su osobe koje su pravo ostvarile prema općim propisima zavoda MIO i nisu vojni osiguranici i ima 126 korisnika (nisu vojnici). Zakonom o MIO vojni osiguranici bivše SFRJ, ima 491 korisnika i imaju prosjek mirovine 902,65 KM.

Dakle, osobe koje su branile BiH imaju prosjek mirovina 461,00 KM, a agresori 902,65 KM. Prosjek mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OS-u BiH je 996,45 KM. Tvrde da zakon koji je predložila grupa “stručnjaka” treba u cijelosti odbiti i pristupiti izradi zakona sa stručnom skupinom koja će uvažiti sve aspekte problema vojnih osiguranika, pa ako treba izraditi i tri zakona, ali da se razgraniče neke stvari. Ovdje je sve izmiješano i nemoguće je ovo riješiti na ovakav način.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?