BEZVIZNI REŽIM

Hercegovci ne žele nove biometrijske putovnice

putovnica
VL FOTO
11.02.2011.
u 09:43

Nove putovnice uglavnom traže stanovnici županija s većinskim bošnjačkim stanovništvom, jer im od prije par mjeseci omogućava putovanje bez viza

“Biometrijska groznica” koja je posljednjih mjeseci zahvatila stotine tisuća bosanskohercegovačkih građana zaobišla je većinski hrvatske županije u Federaciji.

Dok se u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci i nekim drugim gradovima prave redovi isped šaltera gdje se izdaju putovnice, u Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji dnevno se zaprimi svega nekoliko zahtjeva. Razlog je, naravno, poznat. Većina bh. Hrvata posjeduje putovnice Republike Hrvatske za koje odavno nisu potrebne vize za ulazak u zemlje Europske unije, pa im nove biometrijske putovnice BiH nisu neophodne.

Službeni podaci

Službeni podaci govore da je u prosincu na području Tuzlanske županije podneseno 11.118, a u Sarajevskoj županiji 7.939 zahtjeva za izdavanje biometrijskih putovnica. Na području banjalučke regije bilo je 8.542, a u Zeničko-dobojskoj županiji 6.017 zahtjeva. Novi podaci još se čekaju, ali po gužvama u nadležnim MUP-ovima, slične brojke mogu se očekivati i u prvim mjesecima ove godine. Potpuno drukčija slika vlada u većinski hrvatskim županijama, a posebno u Hercegovini. Na području Hercegovačko-neretvanske županije u prosincu su izdane 1.663 biometrijske putovnice, od čega polovina u Mostaru. Oko 500 novih putnih isprava izdano je u Jablanici i Konjicu, dok je u Neumu izdano tek 12, a u Čitluku 32 putovnice. Još manji interes za nove bh. putne isprave je u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. U četiri općine Zapadnohercegovačke županije u prosincu je izdano 119, a u šest općina HBŽ-a 312 biometrijskih putovnica.

Najmanji interes

Uvjerljivo najmanji interes je u općini Kupres, gdje je zadnjeg mjeseca prošle godine izdano samo osam putovnica. Širokobriježani su zatražili 24, a građani Gruda 26 putovnica. Do kraja prošle godine samo su 2.663 stanovnika Zapadnohercegovačke županijer dobila biometrijske putovnice Bosne i Hercegovine. Usporedbe radi, čak 62.457 građana Sarajeva je u isto vrijeme zatražilo nove putne isprave. Interes nije velik ni u inozemstvu, odnosno diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu, gdje su od početka izdavanja biometrijskih putovnica podnesena 733 zahtjeva.

Komentara 1

PA
park
22:51 12.02.2011.

Bosanska im treba samo kad hoće da uteknu u Ameriku il Švedsku pa ko fol Bosanci a ne usrani Hercegovci...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?