ZARAZNE BOLESTI

Hercegovci mnogo manje obolijevaju od Bosanaca

sisak, popovača, bolnica (1)
Nikola Čutuk/PIXSELL
14.11.2011.
u 09:55

Broj oboljelih od zaraznih bolesti u Federaciji mjesečno premašuje brojku 1.500

Raste broj oboljelih od zaraznih bolesti u Federaciji BiH. Tako barem pokazuju službeni podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Podaci za listopad još se očekuju, ali oni za rujan nedvojbeno pokazuju tendenciju rasta broja registiranih slučajeva oboljelih od zaraznih i parazitnih bolesti.

Trend rasta

U razdoblju od 1. do 30. rujna ove godine, na području Federacije BiH prijavljena je 1.501 osoba oboljela od zaraznih i parazitarnih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljen 991 oboljeli.

Trend rasta je prisutan i kada se usporede podaci s onima iz kolovoza ove godine.

Možda i najbolje trend rasta broja oboljelih od zaraznih bolesti pokazuje usporedba podataka za prvih devet mjeseci ove godine s istim razdobljem prošle godine. Dok u prvih devet mjeseci 2011. godine imamo 85.009 oboljelih, u tri kvartala 2010. godine imali smo tek 15.730 zaraženih. Najbolje je stanje, čini se, u hercegovačkim županijama, jer je u rujnu u HNŽ-u, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji ukupno bilo tek nešto više od 100 zaraženih osoba.

S druge strane, samo u Sarajevskoj županiji je u isto vrijeme evidentirano čak 558 oboljelih.

Tuzlanska županija je druga s 345, a slijedi Zeničko-dobojska sa 180 registiranih osoba s nekim zaraznim ili prarazitnim oboljenjem. Zapadnohercegovačka županija se generalno može pohvaliti najboljom epidemiološkom situacijom, jer je u rujnu u ovoj županiji bilo samo devet slučajeva zaraze, od čega tri slučaja enterokolitisa.

Zarazna oboljenja

Upravo je enterokolitis najčešće zarazno oboljenje u Federaciji BiH. Polovina svih slučajeva zaraze u rujnu odnosila se upravo na ovo oboljenje.

Na drugom mjestu su vodene kozice (Varicellae), od kojih je u ovom mjesecu oboljelo 139 osoba, najviše u Sarajevu. Česta je i pojava trovanja hranom, zbog čega je pomoć morala potražiti 101 osoba, uglavnom u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji.

Na popisu pet najučestalijih zaraznih bolesti nalaze se još zaušci (mumps) i TBC. U odnosu na prošlu godinu situacija je nešto drugačija, jer su tada umjesto trovanja hranom i zauški, među pet najučestalijih zaraza bili salmonela i streptokoka.

Podaci županijskih zavoda za javno zdravstvo govore da je kod nas aktivno oko 25 zaraznih oboljenja, uključujući i ove već spomenute. Najviše straha među građanima unijela je pojava opasne i na lijekove otporne MRSA bakterije, 
koja se posebno širi u bolničkim uvjetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?