ČOVIĆ - DODIK

HDZ-u ministarsko mjesto u RS-u, a SNSD-u u Federaciji

čovic
Dean Moconja
08.12.2010.
u 09:01

Podržavamo što brže formiranje vlasti, ali to sigurno neće biti avantura i mi ćemo ostati 
do kraja pri konceptu da Hrvat bude na čelu Vijeća ministara, kazao je Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je jučer potporu imenovanju predstavnika HDZ-a BiH za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Nakon razgovora s izaslanstvom HDZ-a BiH, koje je predvodio predsjednik stranke Dragan Čović, Dodik se založio za što brže formiranje vlasti na državnoj razini.

Hrvat na čelu

Podržavamo što brže formiranje vlasti, ali to sigurno neće biti avantura i mi ćemo ostati do kraja na konceptu da Hrvat bude na čelu Vijeća ministara. Mi smo danas dogovorili da u Vladi RS-a bude jedan ministar iz HDZ-a BiH, a očekujemo da HDZ BiH prilikom konstituiranja vlasti u Federaciji osigura ministarsko mjesto za SNSD, kazao je Dodik.

Čović je prenio lideru SNSD-a da je usuglašen stav vodećih hrvatskih stranaka da Bosna i Hercegovina bude organizirana na tri razine vlasti, gdje bi srednju razinu činile tri federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

Kojom dinamikom ćemo to uspjeti uraditi, ne ovisi samo o HDZ-u ili SNSD-u nego o svima nama zajedno, ali je neophodna apsolutna ustavna jednakost triju naroda, jer jedino takva BiH može preživjeti, kazao je Čović nakon sastanka dva stranačka izaslanstva u Banja Luci, dodavši da za ovakav prijedlog treba tražiti i potporu bošnjačkih stranaka. Kada je u pitanju zadiranje u teritorijalni kapacitet Republike Srpske, Čović je kazao kako se granice ovog entiteta mogu mijenjati samo uz pristanak srpskog naroda i njegovih predstavnika.

Više puta je ponovio kako HDZ BiH zagovara reorganizaciju zemlje isključivo kao rezultat dogovora s predstavnicima druga dva konstitutivna naroda.

Tri jedinice


Dodik je izjavio da nije protiv postojanja federalne jedinice u kojoj bi hrvatski narod bio većinski, ali odbacuje svaki koncept koji bi zadirao u teritorijalno-politički dio RS-a i ugrožavao poziciju ovog entiteta. Formiranje tri federalne jedinice na prostoru današnje Federacije BiH za Dodika nije sporno. Obojica lidera se slažu da jednakopravnost svih naroda treba biti zajamčena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?