REKONSTRUKCIJA

HDZ ne uvjetuje promjenu Vlade FBiH, ali ne pristaje trgovati s VM

covic
VL FOTO
19.10.2011.
u 09:13

Susret Čović - Tihić o Mostaru opterećen ‘višim’ temama

Uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do daljnjeg je na čekanju dok se ne postigne konačan dogovor o Srednjobosanskoj županiji gdje blok bošnjačkih stranaka inzistira da Hrvati odustanu od pozicija koje su imali u ranijem sazivu županijske vlasti, iako je takav balans upravo ispoštovan u županiji sa sjedištem u Mostaru. Zaključak je to jučerašnjeg sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića koji se također složio da se zbog osjetljivih područja mora uspostaviti balans. 
“U HNŽ-u je sve dogovoreno, no u Srednjobosanskoj županiji imamo određene prijepore. Koliko je meni poznato, radi se samo o jednom ili dva ministarska mjesta koja trebaju pripasti HDZ-u ili SDP-u. 
Moramo voditi računa i u ovim dvjema županijama uspostaviti ravnotežu kada je u pitanju raspodjela ministarstava i vjerujem da će oko toga biti dovoljno mudrosti”, rekao je Tihić nakon sastanka.

Ucjene SDP-a

SDP BiH, naime, u središnjoj Bosni inzistira na Ministarstvu obrazovanja, što hrvatska strana ne prihvaća budući da je obratna situacija u HNŽ-u gdje bošnjački blok SDP-SDA dobiva ovaj resor. Usto, Hrvati u središnjoj Bosni imaju jednoga ministra manje i moguće je da ih pri svakoj odluci bošnjački blok nadglasa i zakone provede u Skupštini gdje imaju nadmoćnu većinu. Čelnik HDZ-a BiH istaknuo je kako je neprihvatljivo da nakon posljednjeg sastanka čelnika dva HDZ-a, SDP-a i SDA postoje novi ‘popisi želja’ dijela bošnjačkih stranaka čime se praktično odugovlači rješenje. “Ako se dogovori vlast u SBŽ-u, onda ćemo imati u petak Skupštinu HNŽ-u. U suprotnom neće se održati sjednica. U tim dvjema županijama postoji paritetan odnos jer su bile županije s posebnim režimom”, dodao je Čović. Po njegovim riječima, nakon toga bi se otvorili razgovori oko Vijeća ministara, a on osobno očekuje da dođe i do rekonstrukcije Vlade FBiH kako bi na svim razinama vlasti bio isti sastav stranaka.

Nema reformi

“Nema reda u BiH dok se ne uspostavi federalna Vlada sukladno izbornim rezultatima. Nema nikakve mogućnosti da ona bilo što dobro radi za BiH ako u njoj nisu predstavnici hrvatskoga naroda koji su uvjerljivo dobili izbore u BiH”, pojasnio je čelnik HDZ-a. Odbio je optužbe da ova stranka uvjetuje ustroj Vijeća ministara s rekonstrukcijom federalne Vlade. 
“Naš uvjet oko uspostave Vijeća ministara nije rekonstrukcija federalne Vlade, ali onda se ne može uopće postavljati pitanje oko nacionalne raspodjele funkcija u Vijeću ministara. Oko toga nema trgovine”, dodao je. 
Prema Tihićevim riječima, ne postoje razlozi za rekonstrukciju Vlade FBiH. 
“Ja sam od samoga početka bio za to da dva HDZ-a budu u vlasti na razini FBiH, kao što mislim da trebaju biti i u Vijeću ministara BiH. No, rekonstrukcija federalne je političko pitanje i tiče se ne samo SDA. Mi za sada ne vidimo razloge za rekonstrukcijom federalne Vlade jer smatramo da radi dobro”, rekao je čelnik SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?