PORUKA

HDZ BiH protiv podjele Mostara

stari most
Stojan Lasić
07.03.2012.
u 13:56

HDZ BiH protiv je prijedloga SDA o ponovnoj podjeli Mostara na više..............

HDZ BiH protiv je prijedloga SDA o ponovnoj podjeli Mostara na više općina, rekao je Srni predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Slađan Bevanda.

Kada je riječ o promjenama Statuta Mostara, kaže Bevanda, stav HDZ-a BiH je da ovaj grad treba biti bude uređen kao ostale jedinice lokalne samouprave BiH i da bude jedna izborna jedinica.

"SDA ima puna usta integracija u BiH, a otvoreno zagovara podjele u Mostaru", rekao je Bevanda.

On smatra da pitanje grada Mostara treba riješiti u sklopu predstojećih ustavnih promjena u BiH, uz poštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

''Sve treba biti stvar dogovora. Odluka Ustavnog suda BiH treba se poštovati. Povratak na staro vrijeme nije dobar. Moramo ići naprijed", rekao je Bevanda.

On ističe da se u Mostaru ne smije uvoditi skup sistem, već da ovaj grad treba da bude jeftin i funkcionalan i da se razvija normalno.

Bevanda očekuje da će, ipak, doći do dogovora između političkih stranaka.

Predsjednici SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarati će danas u Odžaku o Mostaru.

Predsjedništvo SDA zaključilo je nedavno da rješanje za Mostar treba biti na tragu prelaznog mostarskog statuta, koji predviđa šest općina, odnosno ponovnu podjelu grada na Neretvi.

Problemi u vezi sa mostarskim statutom, koji je 2004. donio visoki predstavnik Paddy Ashdown, ponovo su otvoreni kada je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim dijelove koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, jer je do sada sa svakog od šest gradskih područja biran jednak broj vijećnika - po tri, bez obzira na broj stanovnika, pa je tako bošnjački glas vrijedio kao tri hrvatska.

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
10:08 08.03.2012.

posavljaci su izdali posavinu, ali ja to ne osudjujem njihovo dobro pravo je bilo da odluce jeli zele ili ne zele braniti doboj, Modricu i Brcko! Posavljaci i dana danas pokazuju veliku brigu za svoj stari kraj, u zadnjim izborima u biH ihravno 6.000 (sest tisuca ) glasalo (imali su i mogucnost da dopisno glasaju, dakle nisu morali putovati u bosnu dovoljno je bilo da glasaju pismom i ubace isto u postanski sanducic

MT
mijat tomic
14:29 07.03.2012.

svaka ta opcina imala bi nacelnika a on sam svoje pomocnike a oni svoje itd tako bi se sirtila birokracija , vojska neradnika koju placa sirotinja da bi njoj samome olaksali zivot , a ne suprotno da im otmu ii preostalu koru kruha

CI
cinbenik
07:39 08.03.2012.

Mozes zamisliti kakva bi se politika vodila da je ostao na celo HDZea legalno izabrani Kljujic,kojeg je ta politika smijenila i Hrvatsku politiku u BiH zamijenila sa politikom Gruda i jedne regije,a sto je vidno i danas..........To se naziva prevara svog Hrvatskog naroda,a prvi pogazatelj toga su dignuti mostovi na rijeci Savi,jos 1991,a bez ikakvog razloga,odnosno sada se vidi razlog te mudre odluke,a to je politika jedne regije i izdaja Hrvata Bosne i prodaja a samo za racun jedne regije.............Tu politiku Hrvati placaju i danas obranom od te \"pravde\" u Hagu,a i odvajanjem srestava vise nego za povratak Hrvata na prodane teritorije.........To bi u najkracim crtama bilo objasnjenje,a ne kao sto ti kazes da su zbog te mudrosti Hrvatai spasili tu HDZe regiju,a zbog koje i danas \"ratuju\" svi Hrvati,mada je etnicki cista i jako bogata za razliku od drugih regija u BiH..........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?